De vorm blijft, alleen de functie verandert


Nicole Geilen | FOTO WIM KOOTSTRA

Met =NIC inspireert Nicole Geilen mensen tot een waardevolle wijze van ondernemen en leven. „Ik toon hoe de wegwerpmaatschappij doorbroken kan worden. Veel mooie dingen zijn al ontworpen. Ik laat zien wat je zelf ook kunt creëren en wat minstens zo mooi is. Mijn business is het delen van mijn kennis en ideeën en dat gaat verder dan creatief geknutsel. Door mensen te inspireren bied ik meerwaarde en kan ik zorgen dat je samen duurzamer gaat leven en ondernemen. Niet door te recyclen – het terugbrengen van materialen naar nieuwe grondstoffen – maar door hele voorwerpen te upcyclen. Dat levert veel meer op dan alleen afval scheiden.”

‘Je hoeft meestal geen hele middag te gaan knutselen, want de vorm is er immers al.’

Hippe trends creëer je zelf
Nicole toont bestaande huishoudelijke artikelen die hip omgebouwd zijn tot iets nieuws op inspiratieweekends op woonboulevards, bij festivals, evenementen en ladies’ nights. „Dingen die iedereen kan maken. Je hoeft meestal geen hele middag te gaan knutselen, want de vorm is er immers al. Je verandert alleen de functie.” Voor de coöperatie DUURCOOP (ondersteund door Provincie Limburg) maakte Nicole de indrukwekkende kroonluchter FUNALE UP van 106 petflessen met daarin plantjes die door de ingenieuze ophangwijze met touwtjes automatisch water krijgen. Deze kroonluchter was dit jaar ook te zien op Pinkpop en in twee delen in tenten op het PULP festival in Sittard. „Op de evenementen wil ik duurzaamheid promoten en daarin ben ik graag een ondersteunende factor. Ik sta voor people, profit en planet en help bedrijven om ook daar de werksfeer te verbeteren. Niet door zomaar iets leuks neer te zetten wat ik gemaakt heb, maar door mensen te inspireren, zodat het upcyclen opgepakt wordt in het bedrijf en mensen anders leren kijken in hun werk en dagelijkse omgeving. Ik geef ook regelmatig workshops, al noem ik dat liever ‘samen creëren’.”

Toegankelijk eigen design
Nicole toont een afbeelding van de bekende Ay Illuminate hanglamp. Een design dat in de winkel 400 tot meer dan 600 euro kost. „Ik liep al een tijdje met de gedachte om daar iets mee te doen. Niet iedereen kan zich deze mooie lamp veroorloven. Met twee ijzeren kleerhangers, een onderzetter, een petfles en een stuk net dat je in de tuin gebruikt tegen vogels, kun je deze lamp zelf eenvoudig en snel nabouwen. Dan wordt design opeens heel toegankelijk en betaalbaar. Misschien geniet je daar nog wel meer van ook. En dat is mijn uitdaging. Bedrijven doen zich soms groener voor dan ze zijn. Ze roepen dat ze Unicef steunen maar verkopen ondertussen toch producten uit kinderarbeid. Of ze doneren aan een milieuorganisatie terwijl hun kernactiviteit erg vervuilend blijft. Ook ‘greenwashing’ is zo’n verwerpelijke manier van ‘groen doen’. Hierbij worden geupcyclede producten als idee opgepikt door een bedrijf dat ze vervolgens gewoon van nieuwe grondstoffen gaat produceren. Daarmee ga je natuurlijk helemaal aan de visie van upcycling voorbij. Zelf is mij dit gelukkig nog nooit overkomen, maar het gebeurt helaas wel.”