De beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen is in het tweede kwartaal van 2018 met 0,6 procent gestegen naar 108,4 procent. Ook de dekkingsgraad gebaseerd op marktinformatie is in deze periode met 0,8 procentpunten gestegen (van 107,5 naar 108,3 procent), meldt DNB.

Gunstige ontwikkelingen op de aandelen- en valutamarkten die de negatieve gevolgen van rentedalingen overtroffen liggen ten grondslag aan de stijging. Zo zagen diverse aandelenbeurzen hun koersen stijgen. Rentedalingen hebben een negatief effect op de financiƫle positie van pensioenfondsen omdat hun verplichtingen rentegevoelig zijn en bij rentedalingen sterker toenemen dan de vorderingen.

Het aantal pensioenfondsen dat een beleidsdekkingsgraad heeft die onder het wettelijk vereiste minimum van 104,2 procent ligt, daalde van 54 naar 42 fondsen. 130 fondsen, het merendeel, hebben een beleidsdekkingsgraad die boven 110 procent ligt. Zij kunnen de pensioenafspraken geheel of, afhankelijk van de hoogte van de beleidsdekkingsgraad, gedeeltelijk compenseren voor inflatie.