Designer Outlet Roermond krijgt misschien toch geen concurrentie uit Duisburg

Aan het begin van dit jaar leek alles in kannen en kruiken in Duisburg voor de bouw van het grootste outletcenter in Duitsland. Een brede meerderheid (SPD en CDU) in de gemeenteraad van de Duitse stad, op minder dan 70 km van Roermond, had hiervoor groen licht gegeven.

Op het 30.000 m2 voormalige Loveparade-terrein waar zeven jaar geleden door een tragische ongeluk 21 festivalgangers omkwamen, moeten tussen de 140 en 175 outletstores verschijnen. Met de Spaanse projectontwikkelaar Neinver is al overeenstemming bereikt.

Het Designer Outlet in Roermond ziet daarmee een immense concurrent ontstaan.

Er is echter een tegenbeweging opgestaan. De binnenstadondernemers van Duisburg en lokale politici verzetten zich hevig tegen de komst van het merkendorp. Een outlet net buiten Duisburg zou de doodsteek voor de binnenstad zijn. Het winkelcentrum van de Ruhrstad is al niet florrisant en de komst van een outlet zal verdere leegloop en verpaupering tot gevolg hebben.

De tegenstanders hebben zich verzameld in de actiegroep ‘Ja zu Duisburg – Kein DOC’. Hiermee willen ze meer dan 12.000 handtekeningen ophalen. Dit aantal is nodig om de gemeenteraad opnieuw te laten kijken naar de eerder genomen beslissing. Volgens eigen zeggen zijn de 12.000 handtekeningen al ruim overschreden. Deze worden aanstaande dinsdag aangeboden aan de gemeenteraad. Mocht de raad naar aanleiding van de handtekeningen niet terugkomen op hun besluit, volgt een bindend referendum onder de inwoners van Duisburg. In dat geval bepalen de inwoners van de stad en niet de gemeenteraad of het outletcentrum er daadwerkelijk zal komen.