Designer Ruben van Megen (Maasbree) wint internationale design award Red Dot

De collectie Café 6116 is de tweede collectie van Ruben van Megen, die in 2012 afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven. De collectie bevat behalve een eettafel ook een salontafel en vloertegels. Van Megen woont in Maasbree en werkt vanuit Manufactuur in Venlo, een oude fabriekshal van Leolux.

De eettafel Café 6116 is geïnspireerd op en gemaakt van gebruikte Perzische tapijten. De tapijten worden verwerkt tot tafelbladen. Het ontwerp speelt in op hergebruik van materiaal en op de queeste naar nostalgie; het verwijst naar de bruine cafés waar de Perzische tafellopers op de toog lagen. De tapijten worden verwerkt tot een spiegelglad oppervlak waarin de kleuren, slijtplekken en de tekening de hoofdrol spelen. Omdat per tafelblad een tapijt gebruikt wordt, is elk stuk uniek. Ook een erfstuk of een tapijt dat op de een of andere manier emotionele waarde bevat voor de eigenaar kan verwerkt worden. Elk tafelblad is voorzien van een certificaat dat informatie geeft over het tapijt dat verwerkt is. De tafel heeft een elegant stalen frame met een eenvoudig en daardoor sterk ontwerp.

Red Dot is een competitie van internationale betekenis. De Red Dot organisatie is gevestigd in Essen. Meer dan 60 jaar geleden kwam voor het eerst een jury bij elkaar om de beste ontwerpen te evalueren. Sindsdien reikt een deskundig team de Red Dots, het kwaliteitszegel voor een goed design en innovatie, uit aan de beste ontwerpen van het jaar.

De jury, bestaande uit ongeveer 40 onafhankelijke designers, professoren en gespecialiseerde journalisten, testten, bespraken en beoordeelden elk afzonderlijk product in februari van dit jaar. Ontwerpen van hoge kwaliteit, met oog voor innovatie en detail, ontvangen een Red Dot award. In totaal dongen meer dan 5500 producten uit 54 landen mee naar een Red Dot Award dit jaar.

Op 3 juli mag Van Megen zijn award persoonlijk in ontvangst nemen tijdens het Red Dot gala in Essen. In de vijf weken die daarop volgen zijn alle producten die een Red Dot Award ontvingen te zien in de speciale tentoonstelling ‘Design on Stage’ in het Red Dot Design Museum in Essen. Ook wordt de tafel opgenomen in The Red Dot Design Yearbook 2017/2018 en is hij te zien op de online portal van Red Dot.