Enkele honderden werknemers van het MUMC+ in Maastricht onderbreken hun werk dinsdag 10 juli om hun onvrede te uiten over het uitblijven van een goede cao UMC. Ze doen dit tijdens een grote personeelsbijeenkomst, georganiseerd door onder andere FNV Zorg & Welzijn. De werknemers eisen meer waardering en respect in een goede cao.

Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk, zowel fysiek als mentaal, niet meer aankunnen. Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzonderlijk is geworden.

Wilma Peters, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘De werknemers zetten zich ondanks de aanhoudende werkdruk al jaren met hart en ziel in voor een goede patiëntenzorg, maar de werkgevers lijken dat niet te waarderen. Daarom eisen ze nu een fatsoenlijke loonsverhoging, concrete afspraken over de aanpak van de hoge werkdruk en een goede generatieregeling, want er moet veel meer jonger personeel bijkomen.’

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Er vallen ongeveer 60.000 mensen onder deze cao.