Investeerders in het failliet verklaarde Geocopter BV in Venlo zijn door de directeur van dit bedrijf om de tuin geleid. Dit blijkt uit het eindverslag van de curator. Geocopter maakte op afstand bedienbare onbemande helikoptertjes, die dankzij ingebouwde foto- en navigatieapparatuur geschikt waren voor landschapsinspecties en cartografie. De directeur is inmiddels ook veroordeeld wegens onbehoorlijk bestuur en moet het tekort in het faillissement uit eigen zak betalen.

Geocopter bestond niet veel langer dan een jaar. Onder meer dankzij door drie investeerders ingelegd geld (bijna een half miljoen euro) werden twee helikopters gebouwd en verkocht. Een derde exemplaar, besteld door een Russische klant, stortte neer tijdens een testvlucht. Dat was vermoedelijk het gevolg van een te lichte motor. De crash leidde tot een fors verlies, maar ook tot een definitieve breuk tussen de op dat moment tweehoofdige directie.

De overgebleven directeur haalde de geldschieters over samen nog eens bijna een ton in het bedrijf te steken. Kort daarna vroeg hij tot verbijstering van het trio investeerders zonder enige vorm van overleg het faillissement aan. De curator verdenkt de directeur dan ook van zogenaamd paulianeus handelen. In dit geval vrij vertaald: het losweken van geld in de wetenschap dat een bankroet aanstaande is.

De zaak is overigens nog altijd niet officieel afgehandeld. De directeur is namelijk in cassatie gegaan tegen zijn veroordeling wegens onbehoorlijk bestuur.