Dividendbelasting gaat verdwijnen

De dividendbelasting wordt per 2019 afgeschaft als het aan het nieuwe kabinet Rutte III ligt. Ingewijden rondom de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bevestigen deze berichtgeving tegen de NOS.

Met deze maatregel hoopt de nieuwe regering buitenlandse bedrijven aan te trekken. De dividendbelasting – de belasting over het winstaandeel dat bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders – levert het kabinet jaarlijks zo’n 1,4 miljard euro op.

Deze maatregel is onderdeel van een breder pakket van wijzigingen van belastingen voor bedrijven. Het mislopen van de 1,4 miljard euro aan dividendbelasting wordt volgens het FD met o.a. belasting op royalty’s en rente van brievenbusmaatschappijen in Nederland gecompenseerd. Het ontbreken van deze belasting was de Tweede Kamer een doorn in het oog. Sinds de Panama Papers is er wereldwijd kritiek op belastingontwijking en -ontduiking via de zogenoemde belastingparadijzen.

Door het heffen van deze belasting zou Nederland minder interessant worden als vestigingsland. Met het opheffen van de dividendbelasting hoopt het nieuwe kabinet het vestigingsklimaat weer een impuls te geven.