In haar blog in het digitaal magazine DNBelicht van De Nederlandse Bank (DNB) vertelt divisiedirecteur Petra Hielkema over de rol van cryptos, zoals de bitcoin. Dat is geen geld, zegt ze, en wie er in investeert loopt het risico al het geld kwijt te raken.

Wil iets geld zijn dan moet je er mee kunnen betalen, sparen en rekenen, zegt Hielkema. Maar er wordt amper mee betaald, nog geen 2 % van ons betalingsverkeer is terug te leiden naar crypto’s, voor sparen is de crypto veel te volatiel en de waarden van de crypto’s worden uitgedrukt in reguliere valuta. “Daarom vinden we het geen geld.”

Toch is DNB niet van plan een verbod op digitale valuta’s uit te vaardigen. DNB heeft interesse in de techniek erachter en experimenteert er zelf mee. Welke ontwikkelingen dat in toekomst oplevert, weet Hielkema nog niet. Een verbod in Nederland komt er evenmin omdat DNB van mening is dat het een internationaal fenomeen is dat je niet in ons land alleen oplost. Wel worden, in samenwerking met Europese collega’s, via integriteitstoezicht de poorten van het geldstelsel bewaakt. “Dat betekent dat daar waar crypto’s worden omgezet naar ons geld”, legt ze uit, “nadrukkelijk naar de achtergronden van de transactie dient te worden gekeken.”