Het provinciebestuur vraagt aan het Rijk een bijdrage van 172,5 miljoen euro voor de verdere verduurzaming van bedrijventerrein Chemelot. Een totale investering van 1,1 miljard euro is nodig om tevens 30.000 woningen in de gehele provincie duurzaam te maken, maar ook om de regio Parkstad om te vormen.

Het doel is dat Chemelot in 2025 het duurzaamste bedrijventerrein van West-Europa zal zijn en daarbij werk biedt aan 10.000 mensen. Dit is mogelijk door de CO2-uitstoot via nieuwe technieken en innovaties fors terug te dringen. Ook het verduurzamen van de 30.000 woningen zorgt voor extra werkgelegenheid. Het plan bevat verder het idee om in het centrum van Heerlen 40.000 vierkante meter aan winkel- en kantooroppervlak te laten verdwijnen. In de plaats daarvan moeten er 400 woningen komen en meer horeca en ontspanningsmogelijkheden. Ook in de rest van Parkstad ondergaat een transformatie door onder andere 80.000 vierkante meter winkeloppervlak te slopen.

Het provinciale aanbod wordt gesteund door ruim 40 partners, waaronder gemeenten, de stichting Wonen Limburg en de bedrijven op de Chemelot-site.

Het provinciebestuur vindt dat de Limburgse investeringsagenda precies aansluit bij het beleid van het kabinet. Woensdagmiddag levert gouverneur Theo Bovens de agenda persoonlijk af in Den Haag.