Drie vrijwilligers VacatureCafé Limburg krijgen er nu een baan dankzij Start Foundation

Limburg is de komende tijd de provincie van Nederland waar werkzoekenden en werkgevers elkaar direct opzoeken in zogeheten VacatureCafés. Liefst 24 van dergelijke cafés staan er op stapel dit en volgend jaar. Drie werkzoekenden die als vrijwilliger werkten voor het VacatureCafé Limburg (VCL), hebben daarmee nu hun eigen baan gecreëerd. Dit werd mogelijk gemaakt door maatschappelijk investeerder Start Foundation uit Eindhoven. Zij willen namelijk weten wat het effect is van deze ontmoetingen op korte en lange termijn. Morgen (dinsdag 26 april) tekenen de drie voormalig werklozen hun arbeidscontract bij VCL.

Het VacatureCafé startte in oktober 2014 in Weert en heeft zich sindsdien razendsnel ontwikkeld. De eerdere VCL-bijeenkomsten in Weert, Nederweert, Heerlen, Roermond, Venlo, Venray, Sittard en Maastricht brachten zo’n 170 werkgevers op de been, die er meer dan 830 vacatures plaatsten. Er kwamen ruim 2.700 werkzoekenden op af. Hoeveel succesvolle matches dat opleverde, is niet bekend. En dat is precies de reden dat MKB-Limburg en Start Foundation – de twee initiatiefnemers van VCL – besloten dat er geprofessionaliseerd moet worden. De aanstelling van twee custom relations-medewerkers en één medewerker communicatie betekent o.a. dat het Limburgse experiment beter gemonitord kan worden en de werkelijke impact daarmee beter zichtbaar wordt. De bijeenkomsten werden georganiseerd door vrijwilligers – zo’n 180 in totaal –, en naar schatting zijn er alleen al zo’n 35 van hen (ca. 20%) via dit kanaal aan een nieuwe of andere baan gekomen. Daar komen er nu dus drie bij.

.
Investering in banenmotor

Gezien het succes van het allereerste VacatureCafé, besloten MKB-Limburg en Start Foundation in 2015 om extra te investeren in deze innovatieve aanpak. Het MKB trok ruim een ton uit om, verdeeld over 2015 en 2016, twaalf bijeenkomsten te organiseren. Start Foundation investeerde € 90.000,- in het aantrekken van enkele medewerkers om de resultaten de komende twee jaar beter in kaart te brengen en zo het concept verder te verduurzamen. Doesje Fransen van Start Foundation: “MKB-Limburg en wij investeren hierin omdat wij geloven in het concept, maar dan ook willen weten of het duurzaam effect sorteert. Het idee is wel dat op den duur de bedrijven die profijt hebben van dit vacaturemodel, daar ook voor gaan betalen.”

.
“Doe vooral mee!”

Jacqueline Lunenborg (43) uit Kronenberg is één van de drie nieuwe medewerkers die bij VCL aan de slag zijn gegaan. Op parttimebasis gaat zij helpen bij de communicatie. Ruim twee jaar lang solliciteerde zij tevergeefs naar een vaste baan in die sector. Vorig jaar september meldde ze zich als vrijwilliger voor de organisatie van het VacatureCafé in Venray. Haar advies aan werkzoekenden is: “Doe vooral mee! Je kunt laten zien wat je waard bent en je komt in contact met werkgevers. Bovendien kun je dingen doen waar je geen ervaring in hebt of waar je niet zo goed in bent. Ik zat in het belteam, dat was nieuw en uiterst leerzaam voor mij.”

Volgende bijeenkomsten

.

Voor de zomer vinden er nog twee VacatureCafés plaats. Op 26 mei in Parkstad Limburg en op 2 juni in Weert. De entree is gratis, maar werkzoekenden dienen wel hun cv als entreebewijs mee te brengen. Meer informatie over tijden en locaties is te vinden op de website www.vacaturecafelimburg.nl.