Koninklijke DSM N.V., de mondiale onderneming die vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen, heeft de Lifetime Achievement Award in Materials Sciences 2018 uitgereikt aan prof. Doros Theodorou, Ph.D., hoogleraar Materials Science & Engineering aan de Nationale Technische Universiteit van Athene in Griekenland. Theodorou ontving de onderscheiding tijdens DFYP 2018, de internationale conferentie over Deformation, Yield and Fracture of Polymers, in Kerkrade.

Een internationale wetenschappelijke jury onder leiding van dr. Marcus Remmers, Chief Technology Officer van DSM, heeft de belangrijke bijdragen erkend van prof. Doros Theodorou, Ph.D., op het gebied van polymeermodellering op moleculair en mesoniveau. Hij kreeg veel lof voor zijn open manier van werken en zijn inspanningen om een hele generatie onderzoekers op te leiden, waarmee hij het voor hen eenvoudiger maakt om voort te bouwen op zijn bevindingen.

“Door computationele wetenschap in te zetten bij de beantwoording van de duizenden ‘wat als’-vragen rondom potentiële nieuwe materialen stellen prof. Doros Theodorou, Ph.D., en zijn team commerciële wetenschapsbedrijven als DSM in staat om baanbrekende en vaak levensveranderende innovaties, zoals biomedische apparatuur, sneller en efficiënter op de markt te brengen”, aldus juryvoorzitter Remmers.

Het werk van de professor op het gebied van polymeermodellering begon in 1985 met de publicatie van zijn invloedrijke proefschrift over het voorspellen van de structuur en mechanische eigenschappen van glasachtige amorfe polymeren. Professor Theodorou geeft aan dat hij in de toekomst meer onderzoek wil doen naar grofkorrelige modellering – het onderzoek naar computationele polymeermodellering dat verder gaat dan nanoniveau. “Ik beschouw deze Lifetime Achievement Award als een hoogtepunt in mijn loopbaan omdat ik het werk van DSM op het gebied van materiaalwetenschappen zeer waardeer.”

De tweejaarlijkse onderscheiding wordt door DSM toegekend als beloning aan een erkende wetenschapper die een grote bijdrage heeft geleverd aan de bevordering van de materiaalwetenschappen. Kandidaten kunnen uitsluitend door anderen worden genomineerd. Aan de Lifetime Achievement Award is een geldprijs verbonden van 50.000 euro.

“Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om bright science te stimuleren en te ontwikkelen om het leven van mensen nu en in de toekomst te verbeteren”, zegt Remmers. “Onze onderscheidingen tonen onze toewijding aan het bevorderen van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek dat producten of toepassingen oplevert die de kwaliteit van leven voor mensen verbeteren en waarmee iedereen kan blijven profiteren van bright science.”

Over DYFP
De DFYP, dit jaar van 25 t/m 29 maart, markeert de 17e editie van deze driejaarlijkse conferentie, die in 1970 in het Engelse Cambridge begon maar sinds 2006 plaatsvindt in Abdij Rolduc in Kerkrade.