Koninklijke DSM kiest voor de samenwerking met het Duitse APK in een proces om met goede recyclebaarheid de duurzaamheidvoordelen van complexe, gelaagde verpakkingen te vergroten. De kennis van DSM op het gebied van chemie- en materialen is hierbij essentieel om een nieuwe recyclingmethode bij APK tot een succes te maken.

DSM wil zich steeds meer focussen op de circulaire economie en dit project is voor de chemiegigant een volgende stap. Beide partijen richten de aandacht niet alleen op het behoud van de voedselkwaliteit en het voorkomen van verspilling, maar ook op de mogelijkheid tot hergebruik van materialen. De aanpak van DSM is volgens APK kostenefficiënt en kan als duurzame materiaalbron concurreren met nieuwe plastic uit olie of aardgas.

De verwachting is dat de kunststofbehoefte met een groeiende wereldbevolking, meer welvaart en een forse stijging van de consumptie, richting 2050 verviervoudigt. Op dit moment wordt slechts 10 procent van alle gebruikte kunststof hergebruikt met als gevolg dat er in de wereld een overdaad aan plastic afval is. Huidige recycletechnieken dragen onvoldoende bij aan de kringloop. Met nieuwe technologieën als die van DSM behouden de kunststoffen hun economische waarde en blijven ze geschikt voor hoogwaardiger toepassingen.