DSM koopt 269 miljoen aan eigen aandelen op

Nadat eerder dit jaar al 3,1 miljoen stuks werden gekocht, zijn het deze keer 1,7 miljoen exemplaren. Ze vertegenwoordigen samen een waarde van 269 miljoen euro.

Maak van je medewerkers aandeelhouders. Zo vergroot je de binding met je bedrijf. Werknemers van DSM kunnen kiezen voor een optie-regeling. Met een stevig opgelopen koers van het aandeel (zo’n 70 procent in vijf jaar), is de kans groot dat die opties verzilverd gaan worden. „En dan moet je wel over de aandelen beschikken”, legt een woordvoerder van DSM uit.

De hoge waardering aan de beurs lijkt de beloning van beleggers voor de heroriëntatie van het fijnchemiebedrijf. DSM heeft de bulkactiviteiten in de etalage gezet, medicijndochter Pantheon naar de beurs gebracht en focust op voeding en hoogwaardige materialen. Met een effciency-operatie – een personeelsreductie ook van 1100 mensen wereldwijd – wil de multinational de kosten structureel omlaag brengen met 300 miljoen euro per 2018.

Beleggingsexperts zien hierin een mogelijke opmaat naar een nieuwe overname. De reorganisaties zijn tegen die tijd zo goed als afgerond. Samen met zo’n 700 miljoen op de bank en een geschatte opbrengst van 1,5 tot 2 miljard van de onderdelen die naar de beurs zijn of in de etage staan, beschikt DSM straks over een stevige oorlogskas.