DSM opent oorlogskas

In het Financieele Dagblad laat topman Feike Sijbesma weten dat DSM weer kijkt naar overnames, “zowel grote als kleine”.

De uitlating mag geen verrassing heten: DSM ligt ver voor op het behalen van zijn strategische doelen, zo goed gaat het. De doelen die eind dit jaar behaald hadden moeten worden volgens de eigen planning, zijn al gehaald. Aan de andere kant is er alleen al door de verkoop van farmaciebedrijf Patheon  2 miljard euro in kas. Tel daarbij op dat Sijbesma een voorstander is van groei van het bedrijf op lange termijn en niet van het plezieren van aandeelhouders met bijvoorbeeld een superdividend en de uitkomst is logisch: DSM kijkt naar bedrijven die goed passen in het portfolio. Los van het bericht in het FD, DSM kijkt altijd of er interessante bedrijven zijn om over te nemen.

De beleggers spreken al lang hun waardering uit voor de koers onder leiding van Sijbesma. Het aandeel DSM noteert historische records. Met de uitlatingen in het FD zullen de beleggers ook tevreden zijn. In de beursgenoteerde wereld geldt dat je nooit te lang een berg geld op de balans moet laten staan: dat wordt gezien als luiheid danwel aan een gebrek aan goede plannen.