Duurzaamheid troef bij DS Metaal Maastricht


V.l.n.r. Wethouder Gerdo van Grootheest, technisch directeur Robert Moos en algemeen directeur Harold Kostons van DS metaal toosten op het gesloten akkoord. | FOTO SJEF FRIJNS

De duurzame middag maakte zo deel uit van de duizenden duurzame activiteiten, die afgelopen maandag door heel Nederland, voor het achtste jaar op rij, werden georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Om te laten zien dat het menens is en dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. Het is ook DS Metaal menens, gezien de investering in een nieuwe PV-installatie, die onder meer een kleine 1.000 zonnepanelen omvat, die de 2.500 m2 omvattende daken van de bedrijfspanden sieren en die jaarlijks 245.000 kg kWh gaan opwekken. Een milieubesparing van 122.500 kg CO2-uitstoot per jaar, gelijk aan 1 miljoen autokilometers. Na de ondertekening van het energieakkoord, namen de wethouder en de DS-directie met een druk op de knop de PV-installatie officieel in gebruik. Het vuurwerk dat zich vervolgens ontlaadde op de grote beeldschermen zetten het akkoord extra luister bij en ontlokte de wethouder de grap dat zelfs het vuurwerk bij DS duurzaam is.
DS Metaal is totaalleverancier van complexe (robotgelaste) lassamenstellingen en die productie vergt heel wat kWh per jaar. De in totaal 986 geplaatste zonnepanelen (door Volta Limburg oostwest geplaatst voor een optimaal rendement) gaan 70% van de totale elektriciteitsbehoefte van DS Metaal opwekken. Van Grootheest toonde zich zichtbaar verheugd met deze flinke bijdrage aan de Maastrichtse energietransitie en verklapte en passant dat de gemeente zelf komend jaar alle straatverlichting in de stad gaat voorzien van energiezuinige Ledlampen en dat een plan wordt uitgerold dat voorziet in elektrische oplaadpunten voor auto’s op elke 200 meter.
Het officiële gedeelte maakte deel uit van de Open Dag van DS Metaal, waarbij genodigden en bezoekers de gelegenheid hadden om, onder begeleiding van enkele medewerkers en voorzien van de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen, een rondgang door de productiehallen te maken en de hoogwaardige lasprocessen van dichtbij te bekijken.