€ 16.000, – voor Mijn Breincoach: preventie van dementie in Limburg (persbericht)

Golfbaan de Herkenbosche was donderdag 15 juni gastheer van de 2e editie van het Onvergetelijke Midzomer Golftoernooi. De opbrengst van deze golfwedstrijd komt ten goede aan Alzheimeronderzoekfonds Limburg t.b.v. ‘Mijn Breincoach’. De organisatoren Chantalle Grouwels, Anne-Marie Leufkens, Jacqueline Winter, Paula Snijders en Maurice Hermans van golfbaan de Herkenbosche hebben een onvergetelijke dag voor de 110 deelnemers georganiseerd.

De afgelopen drie jaar heeft Alzheimer Centrum Limburg van Maastricht UMC+ een test ontwikkeld, waarmee je je eigen actuele hersengezondheid op een wetenschappelijke manier kunt meten. Om deze test makkelijk en vooral praktisch te gebruiken, gaat Alzheimer Centrum Limburg een app ontwikkelen, ‘Mijn Breincoach’. Na het downloaden van de app op je telefoon of iPad kun je meteen aan de slag. De test laat zien waar en op welke manier je je leefstijl kunt verbeteren om het eigen risico op dementie te verminderen. Je krijgt meer inzicht in je persoonlijk gezondheidsprofiel en krijgt tevens een aantal leefstijladviezen. Hierbij word je ondersteund door een persoonlijke, interactieve, mobiele e-coach ‘Mijn breincoach’, die je helpt bij de uitvoering van je persoonlijke preventief actieplan. Hierin zijn o.a. tips opgenomen over voeding, beweging of sociale activiteiten.

Chantalle Grouwels: “Het is ontzettend belangrijk om in beweging te blijven. Ook als je ouder wordt. De golfbaan is daar een perfecte plek voor. De fysieke inspanning tijdens het golfspel, het genieten van de natuur en de sociale contacten. Dit totaalpakket blijft het systeem van lichaam en geest prikkelen.”

Dementie is een groeiend gezondheidsprobleem in onze samenleving. Voorlopig is geen genezing mogelijk, maar wel is duidelijk dat preventie heel zinvol kan zijn. Diverse risicofactoren, zoals hart- en vaatziekten, stemmingsklachten, sociale activiteiten en bepaalde voeding, zijn te beïnvloeden en te behandelen. Het beste resultaat bereik je, wanneer je op relatief jonge leeftijd ermee begint, vanaf 40 jaar en ouder. De verwachting is dat hiermee 30% van het aantal gevallen met dementie kan worden voorkomen.