Echtpaar in Gennep aangehouden wegens verdenking miljoenenfraude

Het echtpaar wordt verdacht van belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrift en illegaal bankieren. Het Combiteam doorzocht een bedrijfslocatie in Loosdrecht en een bedrijfslocatie in Gennep. Bij de doorzoekingen is een geldhond van de politie ingezet. De aanhouding vond gisteren plaats in een kantoor aan de Randweg in Gennep. Volgens het AD betreft het de 81-jarige in Bemmel geboren Hermanus van O. en zijn 61-jarige, in Taiwan geboren, echtgenote Chun L. Ook meldt het AD dat het echtpaar vijf keer voorkomt in de Panama Papers. Deze papers werden in 2015 door een anonieme informant gedeeld met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Vervolgens coördineerde het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) het eenjarige onderzoek. Op 3 april 2016 presenteerden 109 kranten, televisiestations en online-media tegelijkertijd de eerste resultaten. Deze resultaten worden ook door justitiële en belastingautoriteiten van diverse landen onderzocht. Naast legale belastingontwijking kan het gaan om belastingfraude en/of andere illegale activiteiten.

Er is voor enkele tientallen miljoenen euro’s beslag gelegd op onder andere handelsvoorraad, Chinese kunst, auto’s, contant geld, tegoeden op bankrekeningen in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk en Panama. Ook is er beslag gelegd op een vakantiepark in Frankrijk, een bedrijfshal met kantoor en een jachthaven in Nederland. Gelijktijdig vond er uitvoering van rechtshulpverzoeken plaats in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk, Filipijnen, Panama en Singapore. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van het Functioneel Parket.

Verdenking
Het onderzoek richt zich op het verdachte echtpaar en aan hun gelieerde ondernemingen in Nederland en Hong Kong, Frankrijk en Panama. Het echtpaar staat nergens officieel geregistreerd en heeft geen vaste woon- verblijfplaats. De verdenking is dat zij een (groot) deel van de in Nederland gemaakte winst met behulp van een valse boekhouding verplaatsen naar hun bedrijven in Hong Kong. Deze bedrijven hebben een offshore-status in Hong Kong en betalen daarom geen belasting in Hong Kong. Hierdoor zijn zij onzichtbaar voor de autoriteiten. Op deze manier zijn de afgelopen jaren miljoenen euro’s buiten het zicht van de Nederlandse autoriteiten gebracht en vermoedelijk via hun bedrijven in Hong Kong aangewend voor het verstrekken van risicovolle leningen en investeringen in vastgoed in Nederland, Duitsland, Frankrijk, de Filipijnen en Taiwan. Het voorlopig geschatte wederrechtelijk verkregen voordeel is meer dan 41 miljoen euro.

Combiteam
Het Combiteam is een samenwerkingsverband van de politie en FIOD. Het team richt zich op de combinatie van georganiseerde misdaad en witwassen door middel van financiële constructies. Voor het witwassen heb je facilitators nodig, waaronder financiële dienstverleners en trustkantoren. Onder facilitators verstaan we niet alleen financiële dienstverleners, maar ook geldkoeriers of bijvoorbeeld een stroman. Het gaat om criminaliteit die de integriteit van stelsels aantast, op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld. Het Combiteam wordt aangestuurd door het Landelijk Parket en het Functioneel Parket.