De renovatie van de Greswarenfabriek in Reuver is gestart. De aannemer is begonnen zodat BC Broekhin Jenaplan na de zomer van 2019 met 550 leerlingen het gebouw in gebruik kan nemen.

In deze school voor vmbo en onderbouw havo leren scholieren in levensechte situaties. Zo zijn in het restaurant omwonenden welkom voor een hapje of drankje die door leerlingen zelf bereid zijn. “We verbinden oud en nieuw, verleden en toekomst, school, overheid en bedrijfsleven,” benadrukt bestuursvoorzitter Thieu Kikken van de overkoepelende Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML). Hij verrichte samen met gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie en demissionair wethouder Jan Smolenaars (gemeente Beesel) de eerste handeling.

Leren van de leerling staat centraal bij SOML en BC Broekhin Jenaplan onderscheidt zich met omgevingsonderwijs: “We verbinden de school met de omgeving, zodat de school en de leerlingen een belangrijke plek in de samenleving krijgen, ze kennis opdoen, vaardigheden leren en zich ontwikkelen tot zelfbewuste personen. Dit is een prachtige leeromgeving, centraal in de regio,” vindt Kikken.

SOML heeft de voorkeur voor één gezamenlijk gebouw in plaats van twee aparte scholen in Swalmen en Reuver. Ook de Provincie looft dit initiatief dankzij de duurzaamheid, het historisch erfgoed en de samenwerking met diverse partners en bedrijven. In de nieuwe school is nog plek voor bedrijven die ruimte willen huren en de meerwaarde zien van samenwerking met deze vorm van onderwijs.