Voor het eerste Maastrichtse collectieve zelfbouwproject is de omgevingsvergunning binnen. Het appartementengebouw SphinxTuin komt aan de Maagdendries waar momenteel de grondwerkzaamheden volop zichtbaar zijn. De bouw zelf zal direct na de bouwvakantie aanvangen. SphinxTuin zal straks 28 appartementen, 1 appartement met 2 gastenkamers en een multifunctionele ruimte omvatten, naast een parkeergarage voor bewoners waarin ook een paar elektrische deelauto’s onderdak vinden, een fietsenkelder en enkele algemene voorzieningen. Aan ambities geen gebrek en dat is een prestatie te meer omdat al in 2013 de gesprekken met de gemeente startten, op zoek naar een locatie voor de plannen.

De naam SphinxTuin verwijst enerzijds naar het Sphinxterrein waar gebouwd gaat worden, anderzijds naar een grote stadstuin die de bewoners gaan delen met elkaar en met de directe buren, ook twee zelfbouwprojecten. De zelfbouwers van Les Mouleurs realiseren 20 appartementen naast de Andrieskapel en tussen de twee appartementengebouwen in worden nog 5 royale parkwoningen ontwikkeld, ook weer door de toekomstige bewoners zelf. De SphinxTuin appartementen zijn net als de parkwoningen van de hand van architect Mathieu Bruls uit Maastricht. In het laatste project is nog ruimte voor deelnemers.

Zelfbouw met een groep, officieel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) genoemd, is in veel steden en dorpen in Nederland een opkomend fenomeen. In Maastricht vormen deze 3 projecten de eerste (Zuid) Limburgse voorbeelden.