De eigenaar van recyclingbedrijf Milieu Service Zuid (MSZ) in Maasbracht, de 57-jarige Erik D. uit Venlo, is gisteren door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand, zo meldt De Limburger vandaag. Zijn echtgenote werd vrijgesproken omdat zij een ondergeschikte rol in deze zaak speelde.

De reden voor de straf is dat de directeur van MSZ in 2014 en 2015 duizenden tonnen afval meer opsloeg dan volgens de vergunning was toegestaan. Volgens de rechtbank leek het alsof het bedrijf niet meer was gericht op het scheiden en verwerken van inkomend afval, maar was veranderd in een stortplaats, met alle stankoverlast en gevaren van dien. Door het overschrijden van de vergunning zou de verdachte de omgeving in gevaar hebben gebracht. In 2015 werd een verhoogde temperatuur vastgesteld in een afvalberg op het terrein. De gemeente Maasgouw liet toen uit veiligheidsredenen tien miljoen kilo afval verwijderen.

De officier van justitie eiste twee weken geleden dat de verdachte 143.000 euro aan de Staat terugbetaald. Dit bedrag zou de directeur volgens de officier hebben verdiend door het opgeslagen afval niet te verwerken.
De rechtbank oordeelt dat er echter niet kan worden vastgesteld dat de verdachte geld heeft verdiend met het niet verwerken van het opgeslagen afval. Daarom hoeft hij de ­ontnemingsvordering niet te betalen. Erik D heeft bovendien een blanco strafblad en dat speelde voor de rechtbank ook mee bij het bepalen van de straf. Het bedrijf is inmiddels failliet.