Eis OM tegen vleeshandelaar Hennie van R.: 4 jaar cel

Tegen de in Roermond geboren vleeshandelaar Hennie van R. heeft het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar gevangenisstraf geëist. Tegen de ex-vriendin van de 76-jarige Van Rey, Diana P. eiste het OM een celstraf van 15 maanden waarvan 10 voorwaardelijk. Een derde verdachte, de 71-jarige Aquiles C. uit Vught, kreeg 2 jaar te horen.

De verdachten verscheepten in 2014 en 2015 in twee containers minimaal 6,8 miljoen euro naar Aruba. De bankbiljetten werden in vacuüm pakketten verstopt in kiprollades. Niemand kon zien dat er geld in de gekookte kip zat. De tweede container werd op Aruba in beslag genomen. De opbrengsten van de geldsmokkel werden door de verdachten gestort op lokale bankrekeningen in Kroatië.

De officier van justitie hield de rechtbank voor dat de verdachten met de geldtransporten de criminele keten van drugssmokkel en –handel in stand hielden. Hennie van R. wordt als hoofdverdachte gezien omdat hij een spilfunctie had als witwasser. Hij is medeverantwoordelijk voor drugscriminaliteit, zoals vermogensmisdrijven, het geweld tussen drugsbendes en het geweld in het uitgaansleven als gevolg van cocaïne gebruik. De man kan bovendien een stevige fiscale afrekening inclusief boetes tegemoet zien.

Gisteren, tijdens de eerste dag van het proces, zei Van R. tegen de rechters spijt te hebben. “Ik heb stommiteiten begaan. Waarom het gebeurd is, weet ik nog steeds niet.”

Vandaag gaat de zaak verder in Zwolle. Dan komen de advocaten van de verdachten aan het woord.

Foto’s: Openbaar Ministerie