Emma Safety Footwear gaat veiligheidsschoenen recyclen

Dat zijn schoenen die, na de gebruiksfase, worden gedemonteerd en waarvan de grondstoffen en componenten worden hergebruikt voor allerlei producten zoals tuinmeubilair, leren tassen en zelfs zijleuningen voor in de auto. Emma lanceert in oktober haar wereldprimeur tijdens de A+A in Düsseldorf, Europa’s grootste vakbeurs voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Emma ontwikkelde de circulaire schoen in samenwerking met het Sittardse bedrijf FBBasic dat gespecialiseerd is in herwinning van grondstoffen. ENGIE Services, Nederlands grootste technisch dienstverlener dat een leidende rol neemt in de energietransitie, heeft inmiddels besloten dat het deze duurzame schoen aanschaft voor haar medewerkers.

Volgende stap: schoenen leasen
Michel van Dordregt, directeur Emma Safety Footwear: “Circulaire economie vereist niet alleen technische hoogstandjes maar ook het commitment van toeleveranciers, fabrikanten en eindgebruikers. De schoenen worden door het circulaire systeem niet duurder, wel voor maar liefst 99 procent duurzaam.” De volgende stap in de toekomst is dat Emma geen schoenen meer gaat verkopen, maar leasen (uitlenen tegen betaling). “Met dat concept gaan we later dit jaar de markt op”, aldus Michel van Dordregt.

Emma, opgericht in 1931, telt 170 medewerkers en produceert dit jaar circa 650.000 paar schoenen. Tegen 2020 moet de teller uitkomen op 1 miljoen. In de loop van 2017/2018 centraliseert het bedrijf de huidige twee vestigingen.