Enexis (Maastricht) vitaalste bedrijf van Limburg

Netbeheerder Enexis uit Maastricht is dit jaar het Vitaalste Bedrijf van de provincie Limburg.

Volgens juryvoorzitter Van den Hoogenband investeert het bedrijf het meest in het vitaal houden van zijn medewerkers. Enexis liet de andere genomineerden, Geodis Logistics uit Venlo en Thermae 2000 uit Valkenburg, achter zich.

Dagelijkse routine
Enexis uit Maastricht is een van de acht grote netbeheerders van Nederland. Naar aanleiding van een intern onderzoek dat werd uitgevoerd in 2015 heeft de directie meteen doorgepakt en een gezondheids- en vitaliteitsprogramma ontwikkeld voor de driehonderd medewerkers.

“We wilden een structurele mentaliteitsverandering in beweging zetten”, stelt woordvoerder Yvonne Schobbe. “Het gaat niet alleen om een gezond broodje in de kantine, maar je moet proberen gezondheid en vitaliteit in de breedste zin van het woord een plekje te geven in de dagelijkse routine van medewerkers.”

Yogalessen
Binnen Enexis worden nu onder werktijd sportsessies, kookworkshops en yogalessen in groepsverband georganiseerd; iedere medewerker kan zijn eigen sport zoeken, van bootcamp tot zwemmen. Ook is er een jeu de boule-baan op kantoor en gratis fruit.

Werknemers reageren enthousiast en droegen zelf al tientallen nieuwe ideeën aan. “We zijn heel trots op de eerste resultaten”, vertelt Schobbe. “De scores waren na een jaar al beter. We hadden ingezet op 10 procent minder ziekteverzuim; daar zijn we rúim overheen gegaan. En het gemiddelde gewicht van onze medewerkers is ook gedaald. Het is nu van belang al dat enthousiasme levend te houden.”

Het Vitaalste Bedrijf
De Limburgse winnaar neemt het aan het einde van het jaar op tegen de winnaars van de andere provincies. De prijs van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland wordt 23 november uitgereikt tijdens de Week van de Ondernemer in Amsterdam. De landelijke winnaar neemt het stokje dan over van Zalsman uit Zwolle, dat zich nu Het Vitaalste Bedrijf van Nederland mag noemen.

De verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf is een initiatief van MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar.