Europese Investeringsbank maakt 400 miljoen euro vrij voor start-ups

De komende tijd zal de Europese Investeringsbank 400 miljoen euro vrijmaken om te investeren in start-ups. Ook krijgen beginnende ondernemers die het in eerste instantie financieel niet redden een makkelijkere afbetalingsregeling voor hun schulden, waardoor ze niet direct kopje onder gaan.

Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) heeft zich er al lang voor ingezet om de toegang tot kapitaal voor startende ondernemers makkelijker te maken en de administratieve lasten te verlagen.

Van Nieuwenhuizen: “Veel start-ups redden het niet langer dan een paar maanden of een paar jaar. Dat is hartstikke jammer, want zij hebben vaak een enorme innovatieve en creatieve potentie”. Bovendien duurt het door administratieve rompslomp vaak veel te lang om een bedrijf op te zetten, waardoor sommigen er niet eens aan willen beginnen.

“In de Verenigde Staten duurt het opstarten van een eigen onderneming vier dagen, in Europa is dat veel langer. Dit moet echt veranderen als we concurrerend willen blijven. Het plan van de Commissie is een goede eerste stap”, zegt Van Nieuwenhuizen.