Europese kopstukken uit politiek vieren 25 jaar EU in Maastricht

Tijdens de conferentie EU & ME op 9 december in MECC Maastricht blikken politici, ondernemers en wetenschappers terug op de verwachtingen van toen en bespreken ze de vraagstukken van vandaag: politieke issues, de financiële en economische situatie én, niet in de laatste plaats, het geloof van de burger in Europa.

Onder andere Jean Claude Juncker (Voorzitter van de Europese Commissie), Martin Schulz (Voorzitter van het Europees Parlement), Jeroen Dijsselbloem (Minister van Financiën van Nederland en voorzitter van de Eurogroep), Neelie Kroes (Oud-Eurocommissaris), Herman van Rompuy (Oud-EC-voorzitter) en Gordon Bajnai (voormalig premier van Hongarije) zullen deelnemen aan EU & ME. De hoogleraren Mathieu Segers, Bruno de Witte, Paul de Grauwe en Maria Joa Rodrigues vormen de vertegenwoordigers van de wetenschappelijke wereld, terwijl Ralph Hamers (bestuursvoorzitter ING Groep) vanuit het bedrijfsleven aanschuift. Ook zijn verschillende ondertekenaars van het Verdrag aanwezig.

De opening van de EU & ME conferentie wordt verricht door Commissaris van de Koning in Limburg, Theo Bovens en de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-Te Strake. De conferentie, die bestaat uit key note speeches, paneldiscussies, een moment met ondertekenaars van het Verdrag uit 1992 en een jongerendebat, wordt geleid door Jacki Davis.

Dat EU & ME plaatsvindt op 9 december is niet toevallig. Op deze datum werd in 1991 door de Europese Raad vergaderd, hetgeen uiteindelijk leidde tot de ondertekening van het Verdrag van Maastricht op 7 februari 1992. De afsluiting van EU & ME vindt plaats bij dit Verdrag in het Gouvernement aan de Maas. Op de plek waar het 25 jaar geleden allemaal begon.