Europeanen vergaderen in hergebruikbaar gebouw van Neptunus uit Kessel (8000 m2 in Amsterdam)

Hieronder het persbericht

Schermafbeelding 2016-01-15 om 09.09.12

Herbruikbaar Europagebouw voor EU-voorzitterschap

Groei voor markt van demontabele gebouwen in Europa

Binnen slechts enkele maanden heeft bouwspecialist Neptunus een immens herbruikbaar congrescentrum van 8.000 m2 geplaatst voor het EU-voorzitterschap van Nederland. Op het Marineterrein in Amsterdam staat het zogenoemde Europagebouw. Het komende halfjaar zal deze tijdelijke accommodatie onderdak bieden aan ministers, leden van de Europese Commissie en ambtenaren  die in Nederland bijeenkomen. Het complex is energiezuinig en wordt na het voorzitterschap gedemonteerd en hergebruikt.

Schermafbeelding 2016-01-15 om 09.09.31

Het Europagebouw bestaat uit zes tijdelijke hightech gebouwen en telt meerdere congreszalen, lounges, een theater, tolkencabines en vergaderzalen. Een indrukwekkend glazen atrium van 150 m2 vormt het decor voor de binnentuin van het complex. De buitengevels zijn verfraaid met façadeaankleding en 3D-geprinte bankjes. Het interieur heeft een typisch Nederlandse signatuur. Zo zijn de verlaagde plafonds deels met een wolkenprint bedrukt, werd er vloerbedekking met Delfts blauwe print toegepast, en is het demontabele gebouw aangekleed met onder andere foto´s van invloedrijke personen uit de Nederlandse historie. Ondanks het tijdelijke karakter van het bouwwerk, zullen veel bezoekers niet doorhebben dat ze in een tijdelijk gebouw zijn.

Schermafbeelding 2016-01-15 om 09.09.23

Directeur Dorrie Eilers van Neptunus is tevreden: “Als hoofdaannemer is Neptunus verantwoordelijk voor dit prestigieuze project. Dit betekent dat we naast het demontabele gebouw zelf ook een groot deel van de inrichting voor onze rekening hebben genomen. Denk hierbij aan de binnenafbouw, vloeren, verlichting, water- en elektra-aansluiting, toiletten, klimaatbeheersing, ICT-infrastructuur en alarm- en brandmeldsystemen. Een deel van de dagelijks benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst. Het is het meest geavanceerde tijdelijke complex in Nederland, en we zijn dan ook trots op het eindresultaat”.

Han Maurits Schaapveld, directeur Centrale Projectorganisatie EU Voorzitterschap 2016:
“De opzet en de inrichting van het gebouw zijn zo duurzaam mogelijk. Op de gebouwen zijn zonnepanelen geplaatst en de inrichting wordt zoveel mogelijk hergebruikt binnen de Nederlandse overheid. Dat het Europagebouw na de gebruiksperiode wordt gedemonteerd en elders wordt ingezet sluit helemaal aan op onze visie.”

Demontabel bouwen

De laatste jaren heeft het concept demontabel bouwen in Europa een enorme groei doorgemaakt door bedrijven en organisaties die voor enkele maanden tot enkele jaren ruimte nodig hebben. Bijvoorbeeld tijdens een verbouwing, als tijdelijke sporthal of winkel, bedrijfs- of beursruimte of als duurzaam alternatief voor vaste bouw zodat er niet geïnvesteerd hoeft te worden in vastgoed. Anders dan bij traditionele bouw kent demontabel bouwen een bouwtijd van enkele weken tot maanden. De gebouwen zijn energiezuinig,  kunnen ‘meegroeien’ met de behoefte aan ruimte en zelfs tussentijds worden aangepast. Na de gebruiksperiode worden ze gedemonteerd en hergebruikt. Ook beurzen of evenementen zoals de Olympische Spelen of World Economic Forum in Davos zetten demontabele gebouwen in. Omdat ruimte niet altijd gevonden kan worden in bestaande gebouwen, wordt er ook hier steeds vaker gekozen voor tijdelijke en herbruikbare accommodaties.

Profiel Neptunus

Wereldwijd is Neptunus een van de grootste specialisten op het gebied van demontabel bouwen. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt tenten voor evenementen en demontabele gebouwen die worden ingezet als tijdelijke sporthal, supermarkt, appartementencomplex of theater. Het familiebedrijf werd in 1937 opgericht en heeft naast de hoofdvestiging in Kessel vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Engeland en Polen. In totaal heeft Neptunus ruim 250 medewerkers in dienst.

Schermafbeelding 2016-01-15 om 09.09.39