Logistiek is het afgelopen jaar booming business. Dat zie je terug aan de explosieve vraagtoename naar distributiecentra en andere logistieke locaties. In 2017 werd een hoogtepunt bereikt met in totaal 1,8 miljoen verkochte of verhuurde vierkante meters logistiek vastgoed, blijkt uit een rapport van Dynamis.

In een jaar tijd is het volume met 72% toegenomen. Die explosieve vraagtoename zie je met name in zuidelijke regio’s, waar meerdere logistieke hotspots liggen. Absolute koploper in Nederland zijn Venlo en Venray met bijna 430.000 vierkante meter gekochte of gehuurde logistieke ruimte in 2017. West-Brabant is met 228.300 vierkante meter een goede tweede op het logistieke front.

Het verouderde aanbod kon door de grote vraag ook grotendeels worden opgenomen, ondanks de vele nieuwbouwontwikkelingen. Wel is te zien dat de grote spelers vooral behoefte hebben aan nieuwe magazijnen, omdat ze in steeds hogere mate automatiseren. Door die geautomatiseerde processen is meer aaneengesloten vloeroppervlakte nodig, maar is ook de hoogte en draagkracht van de vloer van groot belang. Daarom is er bij moderne distributiecenta met name grote interesse in nieuwbouw.