Zelfs een opzienbarende uitvinding heeft medisch technologiebedrijf MagnaMedics Diagnostics BV in Geleen niet voor een faillissement kunnen behoeden. De noviteit had betere tijden moeten inluiden voor het bedrijf dat al jarenlang verlies leed, maar zover is het niet gekomen.

De firma had in eigen huis een methode ontwikkeld om in medische laboratoria onder meer bloed en urine op een eenvoudige, doeltreffende en vooral goedkope manier te kunnen scheiden en te zuiveren van overtollige stoffen. Volgens de curator is het door getreuzel bij de aanvraag van patent misgegaan, waardoor waarschijnlijk een gouden kans om zeep werd geholpen. In zijn verslag meldt hij ‘dat vereiste certificaten niet meer konden worden verkregen bij gebrek aan (actuele) metingen en aanlevering van kwaliteitsdata’.

Om dit te herstellen bleek een investering van ongeveer 1,5 miljoen euro noodzakelijk. Over het nut en rendement van deze investering kwamen de aandeelhouders lijnrecht tegenover elkaar te staan. Na een heleboel onderling geruzie werd uiteindelijk besloten de stekker uit het bedrijf trekken.