Fortimedix Surgical (Nuth) lanceert 's werelds kleinste single-port chirurgie platform

Het medische bedrijf kondigde eerder al aan dat een financieringsronde van €11 miljoen succesvol was afgerond en dat de Amerikaanse en Europese regelgevende instanties hun goedkeuring hadden verleend. Inmiddels hebben de eerste commerciële procedures met symphonX™ succesvol plaatsgevonden.

“We zijn trots op de officiële lancering, een zeer belangrijke mijlpaal voor zowel ons bedrijf als voor de markt”, zegt CEO Wout Bijker. “Het is het eerste single-port chirurgie platform dat gebruik maakt van een standaard 15mm laparoscopische trocar, wat moet leiden tot minder incisie gerelateerde complicaties, minder post-operatieve pijn, sneller herstel en uitstekende cosmetische resultaten. We verwachten dan ook dat ons platform de volgende stap in minimaal invasieve chirurgie gaat zijn.”

De ontwikkeling van het hightech platform begon al in 2008 door een klein team van Fortimedix, dat zijn oorsprong heeft in endovasculaire stents. Fortimedix Surgical ontwikkelde de innovatieve technologie in nauwe samenwerking met enkele vooraanstaande chirurgen. Dit jaar kwam alles samen: het platform was klaar voor verkoop en ontving zowel CE markering in Europa als goedkeuring van de Food and Drug Administration (FDA) in Amerika. Daarop was het mogelijk het platform te lanceren in Amerika. Marktintroductie in Europa is gepland voor 2017.

Fortimedix Surgical is wereldwijd actief, heeft haar hoofdkantoor in Nuth en een Amerikaanse vestiging in San Diego, CA. Fortimedix Surgical heeft zich ten doel gesteld om een sleutelrol te spelen in de ontwikkeling van minimaal invasieve chirurgie door slimme oplossingen in verschillende chirurgische specialismes te ontwikkelen en daarmee de kwaliteit van leven van patiënten over de hele wereld te verbeteren.