Frans Hermes uit Munstergeleen met Spectator-video op nationale tv in Arabische landen

Frans Hermes uit Sittard met Spectator Video Technology op de nationale tv in de Verenigde Arabische Emiraten.

De meeste tijd brengt hij nu voor zijn bedrijf Spectator Video Technology door in het buitenland. Vooral in de Arabische wereld, maar ook in tal van landen in Latijns Amerika, Zuid-Afrika en het Verre Oosten. Met sjeiks, regeringsleiders, topmensen uit de zakenwereld sluit hij grote contracten af.
Hermes heeft het hoofdkantoor gevestigd in Made in Brabant. Het bedrijf heeft regionale vestigingen in Bahrein, in Zuid Afrika, in Colombia en in Oekraïne.
Spectator Video Technology heeft een dermate intelligent en beveiligd platform ontwikkeld voor video-compressie en lives-tream camerabeelden, dat het bedrijf – dat o.a. ook vaak samen opereert met een van de wereldmarktleiders Bosch Security Systems – technologie levert, waarmee bijvoorbeeld vele Duitse banken worden bewaakt. In het koninkrijk Bahrein worden zelfs alle banken en ATM-machines met behulp van het Spectator Communication Platform bewaakt. Dat geldt ook voor veel banken en ATM-machines in Qatar en Saöedie-Arabië. Ook belangrijke partijen in de Verenigde Arabische Emiraten behoren tot de klantenkring.
In Brazilië worden in de komende jaren zelfs alle 18.000 (!) ATM-machines van een combinatie van banken aangesloten op het platform van Spectator, samen met een lokale partner. Video-alarm verificatie is het toverwoord. Spectator maakt het mogelijk via een zogenaamde protocol-converter alle bestaande systemen aan te sluiten. Dit is ook een eigen en wereldwijd gepatenteerde vinding van Spectator. Hermes: “Daarmee hoeven klanten geen desinvestering te doen.”
Zelfs SAPS, de Zuid-Afrikaanse politie heeft in hun zogenaamde war-room in Kaapstad van de Spectator meldkamer technologie gebruikt gemaakt tijdens de WK voetbal in 2010. “Helaas mocht dat niet baten bij het spelen van de finale toendertijd tegen Spanje.”
Vanuit zijn contacten in de bancaire en in de security-wereld breidt Spectator nu uit naar nieuwe toepassingen in de gezondheidszorg. In Brazilië wordt samengewerkt met de grote zorgverzekeraars en is er zowel een Teleconsult-app als Appointment/afspraken-app als toepassing ontwikkeld. Ook in Qatar en Bahrein hebben de overheden interesse in soortgelijke systemen.
Het platform van Spectator is bijna voor elk idee inzetbaar. Frans Hermes: “Bijna om niet hebben we met ons platform bijvoorbeeld ook Tele-learning in Ghana opgezet, in samenwerking met de paters van de SMA in Cadier en Keer, en ook het Vaticaan. Voor het Vaticaan zenden we trouwens Vaticaan-tv via onze apps uit. En we laten ook altijd zien wat in de Petrus en Pauluskerk in Sittard gebeurt. Dat is soms heel waardevol: “Mensen uit Australië kunnen live bij een begrafenis of bijvoorbeeld een huwelijksmis zijn. Dat wordt enorm gewaardeerd.”
Vele onbemande tankstations van Tango en Tinq in Nederland en België worden op afstand in de gaten gehouden en ook geserviced middels de techologie van Spectator. “Als een monteur langs komt bij een onbemand tankstation, doet de meldkamer voor hem op afstand de deuren open of geven we hem anderszins toegang.”
Het platform van Spectator is geschikt voor elke mogelijke beveiligingsoplossing, voor het bedienen van domotica, voor het registreren en streamen van live-events, voor het onderling over grote afstanden- beveiligd – communiceren. Je kunt met de techniek morgen je eigen – zo je wilt interactief – TV-station beginnen.
In o.a. Brunssum kijkt Spectator nu met de gemeente of vragen op het gebied van de WMO beantwoord kunnen worden met slimme technologie. “Wat de gebruiker nodig heeft is een mobiel device als een iPad of een smartphone. Als dat er is, kun je door gebruik te maken van de ontwikkelde apps uiteindelijk de kwaliteit van leven verbeteren. Buiten diensttijd kun je heel makkelijk contact hebben met iemand die je kan helpen. Ook eenzaamheid kun je voor een deel verhelpen met ons platform.”

 

Schermafbeelding 2016-02-26 om 11.42.42

Frans Hermes, links op de foto.

DSM
Hermes is een razendsnelle denker. Geboren in Sittard op 4 november 1961 doorloopt hij het Gymnasium-B. Gaat naar de universiteit in Nijmegen om biochemie te studeren, waarna hij in 1986 in dienst treedt bij DSM. Daar blijft hij researcher tot 1992, maar hij raakt geïrriteerd door het ellebogenwerk bij DSM. “Daar kan ik niet tegen.” En dus zegt hij zijn baan op.
In 1993 promoveert Hermes aan de universiteit in Groningen als microbioloog.
Zijn kennis brengt hem naar Polen, waar hij vervuilde Sovjet-luchtmachtbases met bacteriën gaat schoonmaken. In Polen gaat hij vervolgens ook voedingsmiddelen importeren en uiteindelijk begint hij zelfs een restaurant in een van de bekenste historische objecten in Polen op het drukke middeleeuwse plein van Krakow. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat Grolsch bier kan gaan leveren op deze unieke locatie in Polen.
In 1999 wordt hij gevraagd door een aantal techneuten die met video-compressie bezig zijn om daar een businesscase van te maken. In die tijd zien de techneuten de mogelijkheden van internet en video-compressie al als een gouden kans.
Hermes stapt in het project en in 2003/2004 gaat hij verder met het concept in een eigen en nieuwe entiteit onder de naam Spectator. “Van de zeven founders, zijn er nu nog drie over”, zegt hij. Het bedrijf heeft inmiddels wereldwijd 30 mensen in dienst. “We doen alles met partners. Spectator zorgt ervoor dat de video-compressie en de bijbehorende techniek en programmatuur altijd ‘state of the art’ is. We verzorgen ook trainingen, onderhoud, upgrades en service. Andere partijen zorgen altijd voor de hardware, voor meldkamers, voor installaties, voor de rest.”
Wat Hermes niet begrijpt is dat hij in vele landen in de wereld met open armen ontvangen wordt, maar dat het hem nog niet gelukt is bijvoorbeeld in de Nederlandse gezondheidszorg echt door te breken. “De grote zorgverzekeraars en overheid staan hier veel minder open voor innovatie dan bijvoorbeeld vergelijkbare partijen in andere regio’s, zoals Latijns Amerika en het Midden-Oosten. Die zijn veel nieuwsgieriger naar de nieuwe mogelijkheden en state-of-the-art technologie.”

http://www.spectator-video.com/