Frans van Hulst (ooit 17 eigen reisbureaus en oprichter Vakantiebeurs) overleden (80)

Frans van Hulst, geboren in 1935 in Maastricht, maak­te, na zijn HBS-opleiding, kennis met de reisbranche bij Moonen’s Cars in Valkenburg. Hij werkte ook voor De Magneet en zag al snel een veel bredere toekomst voor hem in de snel opkomende vakantiereis­branche en startte in maart 1964 zijn eerste eigen reisbu­reau in Valkenburg: Reisburo van Hulst.

Van Hulst zag toekomst in het snel groeiende aantal vakan­tiereizen vanaf Maastricht Airport. Er bestonden in 1964 nog geen toeristenreisbureaus. In Heerlen star­tte tegelijkertijd Frits van de Burgt, in Luik Jean Weyenberg. Het bestand aan eigen reis­bureaus groeide naar 14:  9 in Limburg en 5 in Brabant: Maas­tricht, Heerlen, Geleen, Beek, Brunssum, Kerkrade, Gulpen Sittard, Valkenswaard, Den Bosch, Bergen op Zoom, Eindhoven, Tilburg en Roosendaal. Van Hulst had een aandeel van 45% op de vluch­ten vanaf Maastricht Air­port en organiseer­de zelf vluchten naar Verona en Roemenië.

In 1988 verkocht Frans van Hulst zijn reisbureaus aan Neckermann Reizen, dat meer grip wilde krijgen op de eigen vluchten van Maastricht Airport. Enkele jaren later zou internet een belang­rijke con­current worden. Van Hulst bleef tot 31 okto­ber 1992 zelf directeur.

Frans van Hulst stond met Math Schoenmaeckers ook aan de wieg van de Vakantie Info Beurs, de allereerste beurs in MECC Maastricht. De beurs zou een aantal succesvol­le edities krijgen. Ook was hij een van de initiators van de Samenwerkende Limburgse Reisbureaus binnen de ANVR, die samen reizen presenteerden.

Verder zette Frans van Hulst zijn eigen touroperator op, met één vast hotel aan de Costa Brava als reis­doel: Hotel Montemar, met 350 bedden. Hij organiseer­de verder reizen naar Disneyland Parijs, Madeira en crui­sereizen.

Ook startte hij met artiestenreizen: samen met een bekende Limburger op vakantie. Onder andere Bruno Majcherek, Frans Theu­nisz en Pierre Cnoops waren vaste gaten. Ook Montemar Reizen deed hij van de hand, aan de Spaa­nse hoteleigenaar.

Frans van Hulst ging wonen op het park Sunclass in Rekem-Lana­ken, op een eenvoudige stek midden in de natuur. Even exploi­teerde hij er met levenspartner Inge een hore­cabe­drijf. Verder reisden ze veel en genoten van het le­ven. Frans was tot zijn laatste dag een klusser. Hij vond het bijvoorbeeld prachtig oud meubilair te kopen in een kringloopwinkel, dit op te knappen en vervol­gens te schenken aan vrienden en bekenden.

Frans wordt in kleine, besloten kring, in aanwezigheid van zijn familie gecremeerd.