De tweehoofdige Raad van Commissarissen stapt op bij L1. Jan Simons en Harro Coumans laten dit weten op de dag dat ook bekend werd dat de fusie tussen de regionale omroepen L1 en Omroep Brabant niet doorgaat. De zenders zijn het niet eens geworden over de structuur van de gezamenlijke organisatie.
Stichting Omroep Limburg (SOL), eigenaar van de zendmachtiging van de Limburgse zender L1, vindt het niet verantwoord om het beheer van de zendmachtiging uit handen te geven. Daarmee zou het behoud van de regionale identiteit van L1 in het geding kunnen komen.

Volgens Simons en Coumans is het opstappen geen reactie op het afketsen van de fusie. 1Limburg meldt echter dat de visies tussen de RvC en SOL dusdanig uiteen liepen, dat Simons en Coumans geen andere mogelijkheid meer zagen dan opstappen. Een voorstel van de RvC om een extern iemand met kennis van zaken naar de fusie te laten kijken, werd door SOL het stichtingsbestuur verworpen. De huidige RvC zag daarop geen toekomst meer en hoopt dat dit wel lukt met nieuwe commissarissen.

SOL-voorzitter Joep Hahn zegt tegen 1Limburg dat hij zich herkent in een deel van het verhaal. “Er was een verschil van mening. Naar ons idee moest dat worden opgelost met ‘Brabant’. We wilden met de Raad van Toezicht van Omroep Brabant spreken, maar daar werden we afgepoeierd. Dan houdt het op”, stelt Hahn. Het vertrek van Simons en Coumans kan kansen bieden, denkt hij. “Nieuw bloed, nieuwe ideeën. Misschien krijg je nu mensen die de kar wel willen trekken.”

Persbericht ‘Geen fusie tussen L1 en Omroep Brabant’

MAASTRICHT, 1 maart 2018 – Er komt definitief geen bestuurlijke fusie tussen de regionale omroepen van Limburg en Noord-Brabant. Partijen zijn het niet eens geworden over de structuur van de gezamenlijke organisatie.

Stichting Omroep Limburg (SOL), eigenaar van de zendmachtiging van de Limburgse zender L1, vindt het niet verantwoord om het beheer van de zendmachtiging uit handen te geven. Daarmee zou het behoud van de regionale identiteit van L1 in het geding kunnen komen, zo heeft SOL duidelijk gemaakt aan de Raad van Commissarissen en directie van L1.

Omroep Brabant weigert mee te werken aan een fusie-constructie waarbij het beheer van de Limburgse zendmachtiging in handen blijft van een Limburgs bestuur.

Voor SOL speelt ook een rol dat de toezichthouder, het Commissariaat voor de Media, zich eind december niet onvoorwaardelijk achter een bestuurlijke fusie heeft geschaard. Het CvdM houdt een slag om de arm, waardoor het risico voor SOL om de zendmachtiging te verliezen te groot wordt.
De discussie over de bestuurlijke fusie verkeert al sinds begin december in een impasse, nadat SOL haar principiële bezwaren had toegelicht. In de maanden daarvoor heeft SOL regelmatig aan de omroepdirecties laten weten dat zij vraagtekens plaatst bij de governance-structuur.
De Raad van Toezicht van Omroep Brabant wil geen (eerste) gesprek met het SOL-bestuur over de ontstane impasse. Na die mededeling vorige week ziet SOL geen enkele vertrouwensbasis meer voor een fusie.

Als zendmachtiginghouder, financier en enig aandeelhouder van de L1-omroepbedrijven neemt het SOL-bestuur zijn verantwoordelijkheid in de ontstane situatie. “Er moet nu snel duidelijkheid komen zodat de medewerkers weten waaraan zij toe zijn. SOL wil alle energie steken in de toekomst van L1 zonder fusieperikelen,” verklaart SOL.