Geen bewijs tegenwerking Mark Verheijen Veldense bioscoopplannen

Ja, het kan goed zijn dat Mark Verheijen ontwikkelaar Piet van Pol heeft benaderd om een bioscoop in Venlo te bouwen, maar van tegenwerking van de uitbreidingsplannen van het Veldense Adventureworld of Taurus met onder andere een bioscoop was geen sprake. „Ik zou niet weten op welke wijze ik dat had kunnen doen”, betoogde de oud-wethouder van Venlo tegenover het gerechtshof in Den Haag. Daar liet de advocaat-generaal (die uiteindelijk een advies aan het gerechtshof moet geven) weten dat ook hij daarvoor „geen begin van bewijs heeft aangetroffen”.

Taurus-eigenaar Wout Heijmans was naar het gerechtshof gestapt om het Openbaar Ministerie te dwingen Verheijen alsnog te vervolgen voor corruptie. Tot eind deze maand kunnen beide partijen nog een schriftelijke reactie bij het gerechtshof indienen dat daarna een beslissing neemt. Heijmans liet gisteren weten daar gebruik van te maken.

De Veldense ondernemer stelt dat hij in zijn uitbreidingsplannen is tegengewerkt door Verheijen omdat die wilde gaan voor een bioscoop in Venlo. Zelfs nog voor de fusie met Venlo zou Verheijen als wethouder zijn invloed hebben uitgeoefend op de gemeente Arcen en Velden dat over het plan moest beslissen.

Verheijen verklaarde tegenover het gerechtshof dat hij zich als Venlose wethouder nooit heeft bemoeid met de plannen in Arcen en Velden. „Ik was geen wethouder Ruimtelijke Ordening, het project viel dus niet onder mijn portefeuille. Ik vermoed dat het dossier na de fusie aan Venlo is overgedragen, wanneer precies is mij niet bekend.”

Het verhaal dat Verheijen het dossier in Arcen en Velden liet ophalen, klopt volgens de oud-wethouder niet. „Het is ook logisch dat hiervoor geen bewijs is.” Over de benadering van Van Pol verklaarde Verheijen: „Ik heb partijen bij elkaar gebracht om iets te realiseren. Dat is mijn kerntaak als wethouder van Economische Zaken. Het kan goed zijn dat ik het netwerk heb benaderd waar ook de heer Van Pol deel van uitmaakte.”

Verheijen reageerde vrijdag niet op een verzoek van de krant om commentaar.