Geen tol op regionale Duitse wegen

Dat blijkt uit antwoorden van VVD-minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op schriftelijke vragen van het Limburgs Kamerlid Martijn van Helvert en zijn CDA-collega Pieter Omtzigt.

Het aanvankelijke plan van de Duitse regering was om een tolvignet verplicht te stellen voor alle weggebruikers, ongeacht de nationaliteit. Nu krijgen voertuigen met een buitenlands kenteken dus een uitzondering als ze niet op de Duitse Autobahn rijden. Daarnaast kunnen voertuigen met een buitenlands kenteken kiezen tussen een vignet voor een jaar, 2 maanden of 10 dagen. Voertuigen met een Duits kenteken kunnen alleen een jaarvignet kiezen.

Grensgebieden, waaronder Limburg, hebben fors geprotesteerd tegen de Duitse tolplannen. Duits minister Dobrindt heeft aan minster Schultz van Haegen laten weten dat ze naar aanleiding van die bezwaren de plannen heeft aangepast. Hierdoor wordt het lokale en regionale verkeer in de grensregio’s enigszins ontlast.

Verder laat Schultz in de brief weten dat de Europese Commissie is in gesprek met Minister Dobrindt om te bezien of ze tot overeenstemming kunnen komen over het Duitse vignet op een wijze die in overeenstemming is met het EU recht. Minister Dobrindt heeft onlangs aangegeven dat een akkoord binnen handbereik is en ook de Europese Commissie bevestigt dat er vorderingen worden gemaakt. Er zijn echter nog geen mededelingen gedaan over de concrete afspraken.