Gemeente Weert pakt illegale reclameborden aan

Langs rijks- en provinciale wegen is een wildgroei van illegale reclame te zien. In Weert speelt hetzelfde. Een rondgang door de gemeente laat 40 illegale gevallen zien. De reclames moeten op korte termijn weg zijn.

In Weert zijn zo’n 40 gevallen van permanente en tijdelijke reclames geteld. Een deel daarvan ziet er onverzorgd uit of is in slechte staat. Vaak ook staan ze in groepen bij elkaar. En dat nodigt weer uit om er nieuwe reclame bij te plaatsen. Het geheel ziet er rommelig uit en verstoort het landschap.

Vanaf half oktober krijgen eigenaren van illegale reclameborden en -doeken een telefoontje van de gemeente Weert met het verzoek om hun reclames weg te halen. Dat geldt ook voor reclames van evenementen die in een soort ‘wissellijst’ zitten. Borden voor evenementen die nog moeten plaatsvinden, mogen blijven staan tot aan het evenement. Wie geen gehoor aan het verzoek geeft, kan een brief verwachten. Daarna volgt de weg van de formele handhaving.

Het plaatsen van een reclamebord of –doek is niet altijd verboden. Soms zijn reclames toegestaan, maar dan is wel een vergunning nodig. In het afgeven van vergunningen is de gemeente overigens terughoudend. Maar er zijn ook situaties dat reclames – onder bepaalde voorwaarden – zonder vergunning geplaatst mogen worden. Bijvoorbeeld als ze op het terrein van het bedrijf zelf staan, en niet groter zijn dan één vierkante meter en niet verlicht zijn. Kwekers of verwerkers van seizoensgebonden agrarische producten mogen dat op die manier ook. Ook borden met ‘te koop’ of ‘te huur’ zijn toegestaan. Voor projectborden is ook geen vergunning vereist. Het gaat dan om borden die naar ‘werk in uitvoering’ verwijzen en bij ‘het werk’ staan. Als het werk klaar is, moet het bord weg. Al het andere is zonder vergunning verboden.