Goed jaar voor Jumbo: omzet 7 miljard, naar 600 winkels in 2018

De omzet nam met 5% toe tot € 7 miljard. Restaurantketen La Place boekte een omzetgroei van 34%. In 2018 komen er minstens 30 nieuwe La Place restaurants bij in binnen- en buitenland. De omzetstijging komt grotendeels voor rekening van de autonome groei in de bestaande Jumbo winkels, deze is uitgekomen op 4,2% en ligt wederom ruim boven het marktgemiddelde van 2,9% Het aantal Jumbo vestigingen is in 2017 beperkt toegenomen tot 585 winkels. De omzet van restaurantketen La Place groeide tot € 123,3 miljoen. De autonome omzetgroei in de bestaande restaurants bedroeg 5,2%. Met deze resultaten legt het supermarktbedrijf een stevig fundament voor verdere groei.

Jumbo heeft in 2017 flink ingezet op haar ambitie om uit te groeien tot de leidende omnichannel-speler – Jumbo altijd en overal –  op de Nederlandse foodmarkt. Aanhoudende investeringen in online winkelkanalen hebben in 2017 wederom geleid tot een ruime verdubbeling van het aantal bestellingen via Jumbo.com en de Jumbo app. Bijna 4% van de Nederlandse huishoudens wist Jumbo online te vinden in 2017. Inmiddels is op 390 plekken een Jumbo Pick Up Point (PUP) gevestigd, waar klanten hun online bestelde boodschappen kunnen afhalen op de momenten dat het hen schikt. 225 PUPs bieden ook bezorging aan huis aan. Ook op de zakelijke markt zag Jumbo het aantal online bestellingen ruim verdubbelen, mede dankzij samenwerkingsovereenkomsten met inkooporganisaties zoals Intrakoop. Voor 2018 rekent Jumbo opnieuw op een stevige groei van haar digitale winkelkanalen.

Ook voor La Place stond 2017 in het teken van groei. De restaurantketen breidde het aantal vestigingen flink uit. Niet alleen op de voor haar bekende locaties in de binnensteden van de grotere Nederlandse gemeentes, maar ook op plaatsen waar ze onderweg haar gasten kan bedienen: langs snelwegen, op luchthavens en in treinstations. Het aantal La Place vestigingen is in 2017 gegroeid van 59 naar 92. Daaronder bevinden zich inmiddels 11 vestigingen buiten onze landsgrenzen. La Place heeft in 2017 ongeveer 2.000 nieuwe medewerkers verwelkomd. Komend jaar ziet La Place in Nederland ruimte voor minimaal 30 nieuwe vestigingen, waaronder een aantal nieuwe restaurants bij warenhuis Hudson’s Bay.