Greentom (Maastricht) wint MKB Innovatie Top 100

Greentom uit Maastricht, ontwerper en leverancier van ’s werelds eerste ‘groene’ kinderwagen, wint de 12e editie van de MKB Innovatie Top 100.

De onafhankelijke jury onder leiding van Ruud Koornstra, innovator en eerste energie-commissaris van Nederland, maakte dit vandaag bekend. De Kamer van Koophandel (KvK) publiceert deze jaarlijkse ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse mkb. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen. In de MKB Innovatie Top 100 van de KvK hebben acht Limburgse bedrijven een plek veroverd, waarvan er twee in de Top 10 staan: Greentom op de eerste plaats en Accerion uit Venlo op de 9e.

Greentom is wereldwijd de eerste ontwerper en leverancier van groene kinderwagens. Alle materialen zijn duurzaam; van natuurlijke stoffen tot gerecyclede drinkflessen. De wagens zijn binnen vijf minuten in elkaar te zetten en na gebruik kunnen alle onderdelen worden hergebruikt of gerecycled. Omdat Greentom wereldwijd produceert, is de kinderwagen gemaakt van lokale bronnen en blijft de milieu-impact van verzending beperkt. De kinderwagens worden in al meer dan 20 landen verkocht.

Dutch design
De leverancier werd door de jury onder meer geroemd om het knappe design, de flinke omzetstijging, de stevige marktpositie in China en het mooie uitgangspunt dat een kinderwagen circulair moet zijn en pas daarna te gaan ontwerpen. “Dutch design, geweldig!” aldus juryvoorzitter Ruud Koornstra.

Super-ogen voor mobiele robots
Een robot helemaal zelfstandig laten bewegen. Accerion uit Venlo ontwikkelde een speciale sensor waarmee mobiele robots gemakkelijk kunnen positioneren zonder dat daarbij iets in de omgeving nodig is. De sensor zorgt ervoor dat de robot altijd precies weet waar hij is. De ‘super-ogen’ maken andere hulpmiddelen om te navigeren, zoals magneetjes in de vloer of reflectoren, overbodig. Binnenkort start Accerion met pilotprojecten voor twee top 20-automatiseerders uit de VS.