2,5 miljoen euro voor bijscholing Belgisch-Limburgse garagemedewerkers

De garagesector staat momenteel voor de meest ingrijpende veranderingen ooit, meldt MadeinLimburg.be Technologische innovatie (zoals elektrische auto’s), de groei van online-handel en nieuwe maatschappelijke trends, stellen bijkomende eisen aan de beroepen van automecanicien en –dealer. Het is moeilijk om bij te benen. Daarom stoppen het Belgisch-Limburgs provinciebestuur en andere subsidiërende instanties 2,5 miljoen euro in een project om de medewerkers bij te scholen.

Gedeputeerde van Economie Erik Gerits: “Om te anticiperen op de technologische (r)evolutie wordt de komende drie jaar ingezet op de bijscholing van de garage-uitbaters en hun werknemers. De gebruikte materialen en technologie in de automobielsector veranderen immers razendsnel. Hierdoor verschilt de hedendaagse wagen grondig van de wagen van 10 jaar, zelfs van 5 jaar geleden.”

Hogeschool UCLL zal de kennis en ervaring voor de opleiding aanreiken. “Op die manier slaat onze hogeschool een brug tussen het project en de Limburgse praktijk”, stelt Marc Vandewalle, algemeen directeur UCLL.

Het economisch belang van de automobielsector in Belgisch-Limburg is groot. Zo zijn er 942 verkooppunten. De garagebedrijven en de bedrijven actief in de koetswerksector zijn samen goed voor ongeveer 580 ondernemingen en zorgen voor een tewerkstelling van ongeveer 4.550 mensen. Meer dan 60% zijn arbeiders.

Bron: MadeinLimburg.be