Belgisch-Limburg krijgt campus voor drones

In Brustem bij Sint-Truiden in Belgisch-Limburg werd deze week op de voormalige militaire vliegbasis de eerste steen gelegd van Droneport Campus, meldt MadeinLimburg.be De campus wordt incubator voor onbemande vliegtuigsystemen en bedrijven in de dronesector. Een initiatief van investeringmaatschappij LRM, Stad Sint-Truiden, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg en Limburg Regional Airport.

Droneport Incubator gaat deel uitmaken van de campus en een test- en bedrijvencentrum vormen voor start-ups en groeibedrijven in de dronesector. Droneport opent begin 2019 haar deuren.

Naast kantoren, een incubator voor start-ups, testfaciliteiten en een brasserie, biedt de campus ook toegang tot een dronecommunity. Bovendien kunnen dronepiloten er naar hartenlust experimenteren in drie gecontroleerde outdoor testzones. In die zones kunnen drones hoger vliegen dan normaal toegelaten. Ook is er plaats voor coaching en sectorgebonden knowhow, ondersteuning bij onder andere droneregistratie, het certificeren van dronepiloten en verzekeringskwesties.

“Het brengt niet alleen businessopportuniteiten, maar ook extra werkgelegenheid naar Limburg en zet onze provincie opnieuw als innovatieve hotspot op de kaart”, zegt Erik Gerits, Voorzitter POM Limburg.

“Op de Droneport-site vinden ook nog altijd reguliere luchtvaartactiviteiten plaats”, zegt Stijn Bijnens, CEO van LRM. “En die complementariteit is erg belangrijk omdat het toch om twee totaal verschillende ecosystemen gaat die in de toekomst wel in hetzelfde luchtruim zullen moeten samenleven. Die kruisbestuiving tussen nieuwe bedrijven in de drone-industrie en traditionele luchtvaartbedrijven is erg belangrijk.”

“Met Droneport zet Sint-Truiden zich zowel nationaal als internationaal op de kaart als innovatieve en ondernemende stad”, voegt Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden toe. “Drones spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van slimme steden: ze kunnen gegevens verzamelen, parkeergedrag monitoren of een gebied in beeld brengen. En dat is nog maar het begin.”

Volgens Jacques Waldeyer, zaakvoerder Limburg Regional Airport LRA is één van de uitdagingen om de wetgeving rond drones op de politieke agenda te krijgen en om die wetgeving universeel te verenigen. “Pas dan gaat het duidelijk worden tot wat de dronesector in staat is.”

Bron: MadeinLimburg.be