Op de grens tussen het Belgisch-Limburgse Hasselt en Diepenbeek is het gloednieuwe complex Bouwcampus officieel geopend. Het futuristische project wordt de thuisbasis van Confederatie Bouw Limburg, de Construction Academy en Constructiv, meldt MadeinLimburg.be. “Bouwcampus is ook een plaats waar innovatie, technologie en duurzaamheid de toekomst van de bouw zullen vormgeven”, laat gedelegeerd bestuurder Chris Slaets weten.

Bouwcampus wil een verzamelpunt zijn voor iedereen die met de bouwsector te maken heeft. “Niet alleen leden-bouwbedrijven, maar alle andere stakeholders zoals architecten, studiebureaus of kennisinstellingen zijn hier meer dan welkom”, aldus Chris Slaets. “Limburg had al langer nood aan een plaats waar innovatie en expertise gebundeld worden. Het project speelt daar op in, met een accommodatie waar de bouwsector zich permanent kan bijscholen. De Bouwcampus moet fungeren als magneet om innovatie aan te trekken.”

Beacons
Het gebouw werd gerealiseerd door hoofdaannemer Mathieu Gijbels uit Opglabbeek samen met HVC architecten, aannemersbedrijf Van de Kreeke, AEW en energieconsulent Geert De Bruyn. Ze hadden hier iets meer dan één jaar voor nodig en gebruikten innovatieve tools als BIM, 3D-printing, drones, virtual reality en augmented reality. Met ‘beacons’ die doorheen het gebouw zijn aangebracht, kan iedere bezoeker via zijn smartphone een digitale rondleiding krijgen. Een idee van aannemer Gijbels, uitgevoerd door RiskMatrix.