Belgisch-Limburgse ‘LIOF’ boekt 168 miljoen euro winst

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM heeft boekjaar 2016 afgesloten met een geconsolideerde winst van 168 miljoen euro. Het eigen vermogen dikte daarmee aan tot 390 miljoen. Dit historische resultaat valt te verklaren door de verkoop van Punch Powertrain aan de Chinese YinYi-groep. “Dat dit kon gebeuren met de garantie van verankering en de verdere groei van tewerkstelling in Limburg, maakt deze deal met voorsprong tot de meest succesvolle in het bestaan van LRM”, aldus voorzitter Hugo Leroi. “Ook voor Vlaanderen was de verkoop van Punch Powertrain een zeer belangrijke transactie aangezien hierdoor de overheidsschuld met 500 miljoen euro kon verminderd worden.”

In 2016 heeft LRM 59 miljoen euro geïnvesteerd in 89 dossiers. “Onze 120 portefeuillebedrijven zijn goed voor 12.183 banen”, vertelt CEO Stijn Bijnens. “Door een aantal grote exits die we vorig jaar gerealiseerd hebben, zoals Punch Powertrain, VCST en Connect Group, daalt dit aantal jobs in 2017 wel naar 7.705. Met de 120 groeiprojecten die tot hiertoe een KlimOp-lening hebben gekregen, gaan er nog eens 1.500 banen gepaard. En binnen de strategische projecten in onze vastgoedpoot, zoals Corda Campus, be-MINE en Terhills, zorgen we voor een omgeving waar opnieuw duizenden jobs gecreëerd kunnen worden.”

Sinds haar ontstaan in 1994 heeft LRM 600 miljoen euro aan investeringen in 335 bedrijven bereikt, kregen de voormalige mijnsites een make-over en kon zij reeds 347 miljoen euro aan dividenden uitkeren aan haar aandeelhouder, het Vlaams Gewest. Niet slecht, want het beginkapitaal bedroeg 250 miljoen euro.

Hugo Leroi concludeert: “LRM verkeert in blakende gezondheid. De Limburgse economie is dynamisch, gediversifieerd en innovatief. De mijnsites kregen terug glans en internationale aantrekkingskracht. En er liggen nog veel uitdagingen op ons pad waarmee een verdere versterking kan gegeven worden aan onze economie. Een mooier tribuut aan het mijnverleden is er niet mogelijk.”