De oplossing? Innovatieve carport die elektrische auto oplaadt

LM Hekwerk uit het Belgisch-Limburgse Lommel werkt momenteel aan een prototype van een vrijstaande carport waarin batterijen zijn verwerkt om elektrische voertuigen op te laden, meldt MadeinLimburg.be.

Cinergy Europe uit Oostende dat actief is in zonnepanelen heeft samen met LM Hekwerk een concept voor een innovatieve carport bedacht. “De bedoeling is een oplossing te bieden voor het laden van elektrische voertuigen op plaatsen waar geen oplaadpunt of aansluiting op het elektriciteitsnet is”, legt Koen Sleurs van LM Hekwerk uit. “Er zijn bijvoorbeeld tal van overdekte parkings die perfect als energiebron kunnen fungeren. In ons concept bouwen we een metaalconstructie met zonnepanelen. Overdag wordt de energie opgeslagen in batterijen, om vervolgens hiermee één of meerdere voertuigen op te laden.”

Het project is SolarPort gedoopt. Er wordt momenteel een prototype gebouwd. Sleurs: “We willen het eindproduct op grote schaal introduceren, niet alleen in België. Overal neemt het aantal elektrische voertuigen toe, maar groeien de klassieke oplaadpunten niet evenredig. Met enkele oplaadpunten per gemeente zullen we er niet geraken… Dat kunnen we met SolarPort wel verhelpen.”

Het Lommels-Oostendse samenwerkingsverband gaat ook een app ontwikkelen, waarmee bijvoorbeeld parkingbezoekers die onder de SolarPort aan het laden zijn, een signaal krijgen als hun batterij vol is.