Genks bedrijf Deusjevoo introduceert ‘Mens stoor me niet’

“We zijn begonnen met een experiment om een kentering in de bedrijfsmentaliteit teweeg te brengen”, zegt CEO Jo Peters van Deusjevoo. “Alleen tijdens een vragenuurtje mogen er vragen aan elkaar gesteld worden. Bij vergaderingen blijven de smartphones buiten de vergaderzaal. En als de rode lamp aan iemand zijn bureau brandt, mag er helemaal niet gestoord worden.”

Deusjevoo profileert zich graag als een jong en modern bedrijf, met veel speelse plekken op kantoor, leuk ingerichte vergaderhoeken, stoelmassages of acupunctuur, en dat alles in een losse en ongedwongen sfeer. “Maar ik merkte al enige tijd dat het zo niet verder kan”, zegt Jo Peters. “Op elk moment van de dag word je aan de mouw getrokken. Elk kwartier springt er wel iemand binnen met de vraag of hij ‘even mag storen’. Dat begon niet alleen mezelf, maar alle medewerkers op de zenuwen te werken en voor stress te zorgen. Met als gevolg dat het serieus op onze productiviteit ging wegen. Niemand kan multitasken, we weten uiteindelijk niet meer waar we mee bezig zijn.”

Sinds deze week heeft Deusjevoo het over een andere boeg gegooid. De mosterd daarvoor vond Peters bij professor Theo Compernolle, die in zijn boek ‘Ontketen je brein’ de strijd aanbindt tegen slechte gewoontes op het werk. “Met een experiment, dat loopt tot 12 mei, willen we een verandering in de mentaliteit teweegbrengen”, zegt Peters. Een aantal regels moet het aantal ‘stoorzenders’ tot een minimum beperken:

– Iedereen krijgt een aantal ‘vragenuurtjes’. Je mag alleen storen tussen 8.30 en 9.30 uur, tussen 13.00 en 13.30 uur en tussen 15.30 en 16 uur.
– Bij een interne vergadering, die stipt op het afgesproken uur moet beginnen, blijven de smartphones buiten de vergaderzaal. “Met als gevolg dat de vergaderingen veel sneller afgelopen zijn”, stelt Peters nu al vast.
– Wie dat wil, krijgt ook een rode lamp. Als de rode lamp brandt, wil de persoon in kwestie gedurende 20 minuten niet gestoord worden. Na 20 minuten gaat de lamp vanzelf weer uit.

Deusjevoo zou Deusjevoo niet zijn als het bedrijf dit experiment niet in een spel had gegoten: ‘Mens stoor me niet’. “Wie een ander stoort, of één van de regels aan zijn laars lapt, gaat een stap achteruit. Wie de regels wel volgt, gaat een stap vooruit”, legt Peters uit. “De winnaar of winnares kan rekenen op een wellnessarrangement, de verliezer moet voor iedereen een taart bakken. We zijn er nog maar goed drie dagen mee bezig, maar kunnen nu al de verbetering vaststellen. We raden iedereen aan om ons systeem ook bij hen toe te passen, en ons het resultaat te laten weten.” Of er ook nadelen zijn? “Ik merk wel dat er wat minder wordt gelachen”, constateert Peters.