Nooit eerder slaagde een bedrijf erin om een beeldscherm met een oppervlakte van 144 m² automatisch uit een vrachtwagentrailer te laten schuiven, en dit alles in minder dan 30 minuten. Jans Creacar uit het Belgisch-Limburgse Hoeselt mag hiermee het wereldrecord van mobiele beeldschermen op zijn palmares schrijven, meldt MadeinLimburg.be.

Jans Creacar bestaat al 89 jaar en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het bouwen van mobiele beeldschermen. In die periode werden er meer dan 300 van deze toepassingen gebouwd voor klanten in alle werelddelen. Vooral in periodes voor grote evenementen, zoals het WK-voetbal, heeft Jans Creacar de handen meer dan vol. Momenteel bouwt het bedrijf nog een 10-tal mobiele beeldschermen die tegen de kick-off van het WK-voetbal in Rusland klaar moeten zijn.

Ondanks de ervaring, is dit megaproject (in opdracht van het Denderleeuwse familiebedrijf HD Ledshine) een huzarenstuk voor Jans Creacar. “Meer dan 1.500 uren werd er nagedacht en ontworpen om uiteindelijk tot een systeem te komen dat in staat is om de 144 m² aan scherm (goed voor 18,6 miljoen LED’s) in een vrachtwagentrailer (van 13,6m lang en 4m hoog) te plaatsen en ervoor te zorgen dat er in minder dan 30 minuten beeld getoond kan worden op het scherm dat uiteindelijk een hoogte zal hebben van meer dan 13 meter”, zegt general manager van Jans Creacar, Marc Scherpenbergh.

Voor de productie waren 3.500 werkuren, meer dan 870 m buis en 360 m² plaatmateriaal nodig. Het trailerchassis wordt omgevormd tot een sokkel voor het scherm, dat na afloop eenvoudig opvouwt en klaar is voor transport. De trailer met scherm weegt 33.000 kg en is in staat om de bovenkant van het scherm tot op een hoogte van 13 meter te brengen. Hierna kan het dan 360° rond zijn as draaien. “Al zeggen we het zelf, het is echt een pareltje op gebied van techniek en beeldkwaliteit en werd daarom The Pearl Beyond Compare gedoopt”, laat Scherpenbergh aan MadeinLimburg.be weten.