Start-up Calculus uit Zutendaal (Belgisch-Limburg) was afgelopen weekend betrokken bij het monitoren van alle parameters bij het energieverbruik tijdens het Eurovisiesongfestival zo laat de website MadeinLimburg.be weten. Niemand wil dat tijdens de uitzending van een groot mega-event zoals het liedjesfestijn – waar wereldwijd 180 miljoen mensen naar kijken – de stroom uitvalt.

Organisatoren van mega-events zoals de finale van de Champions League, Rock Werchter of het Eurovisiesongfestival nemen voor hun stroomvoorziening geen enkel risico en gaan daarvoor in zee met het Vlaams-Brabantse The Powershop. Deze leverancier van energiesystemen, zoals generatoren, schakelt op zijn beurt Calculus in, dat een monitoringsysteem heeft ontwikkeld om energiebronnen op te volgen, het verbruik nauwkeurig te meten en een alarm te genereren als bijvoorbeeld het brandstofniveau of de olie-temperatuur een kritische grens bereikt.

Calculus en The Powershop hebben inmiddels besloten de dienstverlening en de verwerkingsalgoritmes van data verder te gaan uitbreiden. Hierdoor moet het mogelijk worden om het energieverbruik op events drastisch te doen dalen. Ook het Vlaams agentschap voor innovatie en ondernemen (VLAIO) gelooft in de slaagkansen van het project en heeft een subsidie toegekend als ondersteuning.