Nieuwe fabriek voor waterstoftrucks in Lommel

Beukers Groep uit Westerhoven (Noord-Brabant) gaat via zijn Belgisch Limburgse dochter E-Trucks Europe in Lommel een fabriek bouwen voor de productie van vrachtwagens op waterstof. Er wordt 4 miljoen euro geïnvesteerd, goed voor enkele tientallen jobs op termijn.

De nieuwe fabriek, uniek in Europa, zal eens op volle toeren zo’n 50 waterstoftrucks per jaar produceren. André Beukers, topman van het gelijknamige bedrijf dat vooral bekend is als allround schadeherstelbedrijf, zag al in 2010 een toekomst voor de productie van elektrische vrachtwagens. Enkele jaren later startte hij met dochterbedrijf E-Trucks Europe in Lommel met de kleinschalige productie van vrachtwagens op waterstof. Die wordt nu uitgebreid in een nieuwe fabriek.

Flip Bamelis van E-Trucks Europe: “De markt voor dit soort vrachtwagens is (nu nog) klein, vooral omdat de prijs nog 3x hoger ligt dan bij een ‘conventionele’ vrachtwagen. De grote vrachtwagenproducenten laten de e-trucks dan ook links liggen. Voor een bedrijf als E-Trucks Europe is het echter een interessant nicheproduct, bestemd voor instellingen, overheidsbesturen en bedrijven die voorloper in ecologische mobiliteit willen zijn.”

E-Trucks blijft in de toekomst gewone elektrische trucks produceren. Van dit type werden er de voorbije jaren een tiental exemplaren gebouwd. De komende jaren verwacht Flip Bamelis echter een forse groei, en wel in de waterstoftrucks. “Dit jaar bouwen we er vijf, volgend jaar vijftien. Die stijging zal aanhouden tot 50 voertuigen per jaar of ongeveer één voertuig per week.” De huidige ateliers van de Beukers Groep worden dan te klein, en dus dringt een nieuwbouw zich op. Volgens Bamelis wordt het de grootse fabriek in zijn soort in Europa.

Bron: MadeinLimburg.be