Onderzoek naar verlichting die productiviteit en motivatie van medewerkers meet

De Belgisch-Limburgse ondernemingen Encon (Bilzen) en TriLed (Hasselt) slaan de handen in elkaar voor een opvallend onderzoekstraject, meldt MadeinLimburg.be. Ze willen studiewerk verrichten rond de verlichting van de toekomst. Meer concreet zullen ze armaturen ontwikkelen die worden uitgerust met hyper moderne meetapparatuur, waardoor besparingen worden gerealiseerd én informatie over de bedrijfsprocessen wordt verzameld.

Vandaag kan verlichting ervoor zorgen dat de lamp brandt. In het beste geval zijn er enkele sensoren aan gekoppeld die ervoor zorgen dat het licht aangaat als er beweging optreedt. Toch valt er nog veel meer te realiseren met verlichtingsarmaturen, vinden Encon en TriLed. Ze gaan nu onderzoeken hoe slimme verlichting een impact en optimalisatie kan creëren op de corebusiness van de klanten, op hun processen en medewerkers.

De verlichting 2.0 zal onder meer de traditionele sturing (bewegings- en daglichtsensoren) koppelen met overige installaties van de klant. De slimme aanwezigheidssensoren zullen bijvoorbeeld iedere beweging van de medewerkers kunnen opvolgen, zodat een ‘heatmap’ kan gegenereerd worden waarop iedere activiteit in een bepaalde ruimte in kaart kan worden gebracht. De technologie laat toe om alle personen, producten en tools in het bedrijf minutieus te volgen zodat bijvoorbeeld op basis van de snelheid en route van een bepaalde persoon, zijn productiviteit en motivatie kan opgevolgd worden. En uiteraard kan ook het energieverbruik via de slimme verlichting verder geoptimaliseerd worden.

Draait het onderzoeksproject positief uit, zal de nieuwe verlichting in productie worden gebracht door de Belgische-Limburgse ondernemingen.