Opmerkelijk voorstel uit Belgisch-Limburg: transfersom voor mkb-medewerker

Grote bedrijven die veelbelovend talent wegkapen bij een mkb-bedrijf, zouden daar -net zoals in het voetbal- een transfersom voor moeten betalen, valt te lezen op MadeinLimburg.be.

Het opmerkelijke voorstel komt van Dirk Vanstipelen, directeur van SYNTRA Limburg. SYNTRA Limburg, met verschillende vestigingen in Belgisch-Limburg, organiseert praktijkgerichte opleidingen voor iedereen die ondernemend is en zich verder wil ontplooien.

“In het voetbal is het de normaalste zaak van de wereld: een grote club die een speler wegplukt bij een kleinere club, betaalt daarvoor een opleidingsvergoeding. Waarom kan dat ook niet in de bedrijfswereld”, vraagt Vanstipelen zich af. “De zogenaamde ‘war for talent’ is heel nadelig voor mkb-bedrijven. Zij hebben niet het budget om meteen mensen met de nodige kennis en ervaring in huis te halen, en moeten ze daarom vaak zelf opleiden op de werkvloer. Bovendien moeten ze met lede ogen toekijken hoe de beste en meest ervaren werknemers door grote ondernemingen worden weggeplukt.”

En dus oppert hij het idee van de transfersom of opleidingsvergoeding. “Grote bedrijven zijn allemaal op zoek naar de witte raven met kennis en ervaring. Ze moeten maar bereid zijn om daar iets voor te betalen. De mkb-bedrijven kunnen die vergoeding dan gebruiken om nieuwe mensen op te leiden, of om dit keer wel mensen met de nodige kennis en ervaring aan te trekken.”

“Je zou ook contractueel kunnen laten vastleggen dat medewerkers die één of meerdere extra opleidingen hebben genoten, gedurende een aantal jaren niet mogen vertrekken. Maar of dat juridisch hard te maken valt, daar twijfel ik aan”, besluit Vanstipelen.