Special Platings (Stein) en Esma (Maasmechelen) ontwikkelen 3D-geprinte bril

Metaalbedrijf Esma uit het Belgisch-Limburgse Maasmechelen heeft een subsidie van 135.000 euro ontvangen om samen met Special Platings uit Stein gepersonaliseerde brillen uit titanium in 3D te printen, meldt MadeinLimburg.be

Met een subsidie van het project CrossRoads2 komt de productie van 3D-geprinte metalen brillen in een stroomversnelling. De twee bedrijven willen uiteindelijk de service aanbieden bij opticiens.

Bij heel wat mensen knelt hun bril aan de oren of de neus. Een bril op maat kan het comfort van heel wat brildragers verhogen. Om een gepersonaliseerde 3D-geprinte bril te maken, moet eerst een professionele scan van het hoofd van de klant worden gemaakt. Deze scan geeft een exact beeld van de realiteit, en vormt dus de basis van het ontwerp van de bril. De 3D-printing behoudt die precieze maten, zoals de afstand van de oren tot de neus. Ook de wensen van de klant over het ontwerp kunnen worden uitgevoerd.

Esma verwacht dat de verdere ontwikkeling nog enige tijd zal duren. Het uiteindelijke doel is om het printen van brillen als een service aan te bieden aan de opticiens, die dan op hun beurt een perfect passende bril aan hun klanten kunnen leveren.

CrossRoads2 is een subsidieproject dat Belgisch-Limburgse mkb-ers ondersteunt met grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Belgisch-Limburg zijn er 16 mkb-ers bij het project betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 807.701 euro.