Grootste prijsstijging industrie in bijna 6 jaar

Dat is de grootste prijsstijging na juli 2011. Vooral de prijzen van de aardolie-industrie waren in februari fors hoger. Exclusief de aardolie-industrie was in februari de prijsstijging in de industrie bijna 7 procent.

Hogere olieprijzen, hogere afzetprijzen
In februari 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 53 euro. Dat is 74 procent meer dan een jaar eerder. In januari was de prijsstijging van ruwe aardolie op jaarbasis 78 procent.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in februari bijna 63 procent duurder dan in februari 2016. Een maand eerder was de prijsstijging bijna 61 procent.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren circa 19 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak hangt een hogere olieprijs samen met hogere afzetprijzen. Producten van de basismetaalindustrie waren 13 procent duurder dan een jaar eerder. Er is meer vraag naar basismetalen en de voorraden zijn relatief laag.

Ook producten van de voedingsmiddelenindustrie, de metaalproducten- en auto-industrie lagen hoger dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen en metalen. De prijzen in de rubber- en kunststof- en machine-industrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Producten industrie in februari duurder dan in januari
Vergeleken met januari stegen de afzetprijzen van de industrie in februari 2017 met gemiddeld ongeveer 1 procent. Op de buitenlandse markt namen de prijzen met ruim 1 procent toe; op de binnenlandse markt met bijna 1 procent.